About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

6 червня 2016 р.

Пеламуші

Готувала я страви до чергового номеру журналу "Смачна подорож", який був про Грузію та грузинську кухню. Даний десерт точно не нашкодить ні годуючим мамам, ні діткам. А взагалі, грузинська кухня, якщо говорити про десерти, доволі незвична - тут ви не знайдете тортів чи тістечок, складних поєднань і рецептів з годинними виконаннями. Головна риса - максимально зберегти смак інгридієнтів, які є доступними - горіхи, мед, родзинки, виноградний сік. Гозінаки і чурчхелу куштували напевне всі, а от пеламуші - для багатьох залишається загадковим словом.
Насправді це дуже простий у приготуванні десерт, який буде до смаку і дорослим, і дітям. В Грузії класичне пеламуші готують з виноградного соку з темних сортів (лише до весільного столу подають десерт зварений на основі білого виноградного соку), але смачно буде якщо використати вишневий або смородиновий сік. На 4 порції знадобиться:
- 0,5 л. соку (але це має бути домашній, натуральний сік, а не магазинний)
- 100 г пшеничного борошна
- 25 г кукурудзяного борошна (якщо не має - давайте пшеничне)
- 100 г цукру (якщо сік без цукру)
У каструлю з соком (але не беріть емальовану - буде пригорати) поступово всипте борошно і добре перемішайте, щоб не було грудочок (можна скористатися "вінчиком" чи міксером). Потім додайте цукор і поставте каструлю на середній вогонь. Постійно помішуючи дерев'яною ложкою варіть близько 10 хвилин, поки не загусне. Спершу маса буде мутного кольору, потім в ній почнуть робитися темні грудочки з соку, а потім стане однорідною і більш яскравого кольору. Далі зменшіть вогонь до мінімуму і варіть ще 15 хвилин. 

Ще гаряче пеламуші розкладіть по піалах чи спеціальних формочках, попередньо змочивши їх у холодній  воді та поставте в холодильник до повного вистигання - справа в тім, що даний десерт подається у перевернутому вигляді, а завдяки воді воно менше прилипне до форм, а отже матиме кращий вигляд. При подачі посипте подрібненими горішками, або ж полийте медом чи шоколадом - то вже як вам більше смакуватиме! На смак нагадує густе желе або кисіль з виразною фруктовою ноткою.
 п.с. Хто не в курсі - чурчхела - це те ж пеламуші, але з горіхами всередині і підсушене))))

2 коментарі:

  1. Просто вау )))) І звучить наче нескладно....Треба буде спробувати :)

    ВідповістиВидалити
  2. ...Дочитала, що сік лише домашній....де ж його взяти? :(

    ВідповістиВидалити