About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

4 червня 2016 р.

Як блогери каву варили, або полуднева кава у "Львівській пекарні"

  Є у центрі одне гарне місце, "Львівська пекарня", що на Друкарській, 9, бувала я там не раз, та все або без фотоапарата. або без настрою щось фоткати ( бо прийшла тупо їсти булки і запивати кавою, таке теж буває :) ). А тут дізнаюся, що Аліса запрошує на МК по приготуванню кави саме сюди. Я каву люблю, ну не так щоб до потєрі пульса, бо після вагітності той пульс став якийсь неадекватний, а отже і кількість кави довелося зменшити, та все ж горнятко доброго капучино чи латте в мене завше можна влити)) Так от, минулої неділі я і компанія львівських блогерів були запрошені до цієї кнайпочки. Ну це м'яко сказано, бо це - простора затишна кав'ярня де можна і каву випити, і свіжу випічку скуштувати.
 Мені дуже подобаютьcя розписані стіни, а також приємні дрібнички. Їх тут вміру, також є полиця з книгами, для тих кому просто кави зі смаколиком не достатньо. Чисто, немає пилу, такий важливий для мене пункт - чистий посуд (може комусь це видасться дивним, але так часто останнім часом натикаюсь на погано помиті келихи чи горнятка, що то вже як пунктик...
Тут і з дітками приємно зайти на молочний коктейль, єдине, хто з візочком, то треба попросити про допомогу аби занестися. Це мої враження як клієнта, а тепер  про майстер-клас трохи. Компанія зібралася стандартна, тому це скорше виглядало як дружня посиденька з цікавою розмовою.
 Розписи з архітектурою міста нікого не лишили байдужим, ще б!
Отож, поближче з кавою нас знайомив пан Олег, він же баріста в даному закладі. Спершу - трохи теорії - історії про те, як кава стала популярним напоєм, легенди про кізочок, які їли кавові ягоди і були гіперактивними. Я, між іншим, не знала, що каву збирають двома способами, а потім ще двома способами сушать, що власне і впливає на вартість зерен та їх смак.  Та і взагалі, є кілька сортів кави як рослини, від чого залежить майбутній смак (на це впливають природні особливості тої чи іншої території). Але, звісна річ, чималу роль у смакових властивостях напою відіграє і приготування - можна мати зібрані вручну та оброблені вологим способом, а потім пересмажити їх, і взяти замало для приготування,а отже отримати напій наближений до кави, але тільки кольором)))
Для візуалізації - фото кавових кущів, структури ягід і процесів обробки. Але всі ми чекаємо практичної частини, бо це ж найцікавіше. В ході практики Олег пояснює особливості приготування та розповідає цікаві речі про каву.
Ось вам френч-прес, у якому багато хто готує каву, але в нас все по серйозному, а отже в хід іде справжня кавомашина.
Ніколи не знала, що її конструкція така, що горнятка, які стоять зверху підігріваються, бо бойлер для підігріву води знаходиться в верхній частині. Адже всі кавові напої, крім гляссе, повинні подаватися саме в підігрітих горнятках! Ще нюанс, кава має бути свіжозмелена - тоді і смак і аромат більш насичені, тому, "Львівська пекарня" як порєдна кав'ярня меле каву перед кожним приготуванням.
Першим готували еспрессо. Між іншим, саме цей напій об'ємом 30 мл є основою інших улюблених напоїв - латте, америкапно та капучино.
Отож, 8 грамів свіжозмеленої кави, кілька маніпуляцій і ось уже темною смолою тече до філіжанки кава... Доречі, якщо кави змелено замало - пінка буде рідкою, а якщо розкалатати ложечкою так, щоб попало на стінки - то відразу стікатиме. Якщо ж кава зварена правильно - то буде ваше еспресо виглядати як на фото нижче - оксамитову та ніби з пінкою. У "Львівській пекарні" до еспресо подають склянку води - це дуже великий "плюс" - більшість закладів міста ігнорує цей момент,а  марно - адже склянка води перед випитою кавою допоможе вашим смаковим рецепторам сповна відчути смак кави, або ж опісла позбавитися присмаку, який довго тримається..
Капучіно готується з тих ще 30 грамів міцної еспрессо, але потім до них додається молоко - підігріте та збите. Головне - правильно все робити, не перетримати і мати молоко відповідної жирності. При подачі температура капучино має становити 65'. А ви то знали?
Ну і латте - тут навпаки, кава вливається до молока. В даному напої треба не упустити моменту розслоєння молока, робити все обережно і вправно. До речі, якщо вам подали ледве тепле лате, або ж гірше - холодне - сміливо відмовляйтеся, тому, що 1. напій дуже довго до вас несли і він вже не відповідає вимогам подачі, або  2.  його неправильно готували, чи на чомусь зекономили...
Опісля - нам запропнували приготувати каву самостійно. Всі одноголосно вирішили, що готуватиме Аліса, а ми пофотографуємо. Вона, як на мене, чудово вписалася в образ, та й капучино в неї вийшло симпатичне!
А от і об'кти наших навчань))
А ось уже і смачні бонуси чемним учням - ароматне капучіно у таких горнятках, як я люблю (бо маю такі білі вдома:) ).
Аліса своє надпила. Ну але ми то пробачимо - вона ж його сама готувала! Поки ми отут фоткали руки, всі скоса поглядали на стелаж зі свіжою ивпічкою. А там, повірте, було на що подивитися - різноманітні булочки, тістечка та торти. Ціна на булочки приблизно 7-10 грн. за штуку, еклери по 12 за один, торти від 17 за 100 г. Еклер мені сподобався, смачний крем, щоправда засолодка глазур ( чи її забагато...).
Ще був равлик з корицею, але його було скоропостіжно злопано... Аліса, наприклад, не менш швидко з'їла сосиски, а Галя равлик з чорницею - очевидно, що було смачно. Треба буде ще їхні десерти спробувати, може навіть найближчим часом)))
Якби одне фото мало сказати все - то воно б десь отак виглядало - смачний еклер, пахуча кава, густе еспресо, і довольна мармиза.
А ви б як реагували, якби зайшовши побачили от таку картину? Отож бо й воно...
п.с. а от вам бекстейдж від Андрія)) тут виглядає, що в мене рука як селфіпалка :) :) :)
п.с.2.знайти пекарню можна по ось такій вивісці-калачику
У Львові літо... Місто таке нагріти, ніби кава під час обсмажування... і здається, що бруківка - мов зерна от от і трісне під ногами наповнивши повітря гіркувато-солодким ароматом темного напою...Львів кавове місто, кавова столиця,кава тут всюди, а якщо ти ще й знаєш як її правильно готувати і пити - ти тут свій...

3 коментарі:

  1. Галя їла равлик з бананом, то Віка - з чорницею :)

    ВідповістиВидалити
  2. Захотілось відразу кави )))). Супер допис!

    ВідповістиВидалити
  3. аааа какие чашечки и колбочки)) Боже для меня фудфото стало таким родным, что я кидаюсь на всю посуду)) Мечтаю попасть во Львов..и все никак не получается((( Здорово у вас там! еще и любимое кофеееее

    ВідповістиВидалити