About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

29 квітня 2016 р.

Easter time,або Ковбаска до Великодня

А ви печете на Великодні свята ковбасу? Ми - щороку, то як "мастхев" - всі святкові страви виключно домашні, і м'ясне, і випічка, і паски, і ковбаски. Скільки я себе пам'ятаю, ковбаса до святкового столу завжди була така. Пекли її в вівторок або середу перед святом, а потмі вона лежала в дечках в холодильнику чи кладовці (ячкщо Великдень холодний випадав) і спокушала своїми рум'яними боками і пахощами.
Колись ковбасу бабця робила з дідом, зараз робимо всі разом — бабця, мама ну і я, в кожного є свій сегмент роботи. З «замісу» вийде сім охайних колечок ковбски. Найголовніший інгридієнт рецепту — терпіння. Отож крім нього вам знадобиться:
- 4 кг свинного ошийку,
- півкіля сала
- півкіля бочка (шпондера)
- 4-5 ст.л. зерен гірчиці
- 6-7 зубків часнику
- склянка води
- сіль, перець, кишки.
М'ясо промийте, просушіть паперовим рушничком та дрібно поріжте, орієнтовно на шматочки 2х2 см., те ж саме зробіть з салом і шпондером. Інколи частину ошийка замінюють курячим м'ясом, але це робить ковбасу сухою і не такою смачною. У великій мисці гарно вимішайте всю цю порізану «суміш», посоліть, поперчіть, додайте зерна гірчиці.Часник потисніть на часникодавці і знову все гарно вимішайте, додайте склянку води і відставте в прохолодне місце на 4-6 годин.
Ми традиційно починаємо робити це зранку, і лишаємо м'ясо стояти до вечора. Ввечері за допомогою м'ясрубки начиняємо кишки, обов'язково роблячи в них час від часу проколи, би не набиралося повітря, оскільки інакше ковбаса може тріснути під час випікання.
Готову ковбасу розкласти по дечках (ми традиційно кладемо три кільця на деко) і залишити на ніч. Обов'язково треба перев'язувати ковбаски міцними нитками та відразу скручувати в кружальця. 

Зранку ковбаса готова до випікання. Для випікання наповніть дечки в яких пектиметься ковбаса водою (приблизно в нас іде 2 склянки) — тобто фактично ковбаса має ніби плавати. Перед тим як відправити ковбаси в духовку їх треба ще трішки попроколювати. Печеться протягом години при 180-200'C по півгодини з кожного боку.
Раджу не робити великі кружальця, адже чим вони більші- тим важче їх буде перевертати.
Готову ковбасу зняти з дечок і перекласти в, приміром, миску. Між іншим, юшка з ковбаси (що утворилася в дечках) стає чудесним смальцем для подальших кулінарних витребеньок! Особисто мені ковбаса не смакує гарячою, аідеально через 5-6 годин після випікання. Добре смакує з бурячками з хроном або й так просто.
І ще, якщо вся ковбаса не з'їлася за свята — ми її морозимо в пакеті, а при потребі — розігріваємо в духовці в кухарському рукаві і виходить ніби щойно спечена.  


















5 коментарів:

  1. Як смачно вони виглядають у вас!!! А ми кладемо ковбаси на вистелене вишневими гілками деко і не ллємо воду. Тоді вона запашніша і також не пригорає/не прилипає. Спробуйте якось для різноманіття. Ну і, звичайно, з домашніх секретів -- це піч. Розкіш на сьогоднішній день, але різниця з духовкою просто кардинальна!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Немає печі(((при випіканні пасок вона б теж згодилася..

      Видалити
  2. Ого, круто! Я на Великдень за латинським обрядом вперше спробувала зробити "білу" ковбасу, а завтра, мабуть, теститиму твій рецепт :)

    ВідповістиВидалити
  3. Зайшла до блогу та вмилася слиною....))) така спокуса)))

    ВідповістиВидалити
  4. Надя, яка смакота!!! Справжнє передвеликоднє натхнення!
    Які Ви газдиньки, молодці!
    А бурячок у нас називають цвіклями, хоча Ти мабуть знаєш ;-)
    Фото "кубаси" на природі таке апетитне! ;)

    ВідповістиВидалити