About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

13 червня 2015 р.

Hello, Summer!

 Ще раз вітаю всіх з приходом літа - у нас настільки жарко, що ранок тепер починається пополудню, а надвір виходимо не скорше п'ятої - шостої вечора:( ну і спати лягаємо після півночі.. Сезон полуниць в самому розпалі - ціни стали доступнішими, а отже можна експериментувати з цими ягодами.
Вже давненько в інстаграмі я побачила повідомлення про полуничний конкурс-флешмоб у "колеги по цеху" Уляни , в голові якраз виношувала ідею торта на Трійцю, а отже вирішила взяти участь. Сам рецепт коржа я пробачила на "Кукорамі", щоправда довелося дещо його змінити, абоя  б навіть сказала, адаптувати під себе. В результаті - вийшов полуничний торт з сюрпризом. Гостям сподобалося;)
 Отож, торт пікся у формі діаметром 28 см. Мені для цього знадобилося:
На коржі:
- 5 яєць (3 яйця і 2 жовтки, бо 2  білки йдуть до крему)
- великий пучок шпинату
- 150 грамів олії
- пакетик розпушувачу
- склянка (200 грамів) борошна
- неповна склянка (така ж як з борошном) цукру
- цедра з одного лимона та сік з половини лимона
На прослойку:
- 2 білки + 2 столові ложки цукру
- склянка цукру
- 150 грамів масла
- 3 столові ложки згущеного молока
- 2 чайні ложки агар-агару 150 мл. води
- трошки лимонного соку
- 15 середніх  полуниць
На крем:
- півлітри домашньої сметани (з магазинної навіть зі згущувачем так не виходить:(  )
- півсклянки цукру
- сік з половини лимона
- 12-15 полуниць однакового розміру
 Корж печемо з вечора, сам торт збираємо зранку, за умови, що потрібен вам на обід, оскільки полуниця в порслойці може пустити сік, а коржі розмокнути.
Шпинат промити та за допомогою кухонного комбайну дрібно посікти, додати олію, цедру лимона та лимонний сік, добре вимішати.
Збиваємо 3 яйця та два жовтки з цукром то тугої стоячої піни, коли маса добряче збільшиться в об'ємі і буде достатньо пухкою - трохи зменшіть швидкість і столовою ложкою додавайте шпинатно-олійну масу та продовжуйте збивати. Далі зменшіть обороти міксера до мінімальних та додавайте по трохи просіяне з розпушувачем борошно. Форму вистелити пергаментом, змазати щедро маслом та посипати меленими сухарями. Майте на увазі, що під час випікання тісто підійде, а отже пергаментні бортики мають бути високими. Випікати при 170-189 градусах протягом 45 хвилин (але також зважайте на ваші духовки - в своїй електирчній мені і 35 хвилин досить, бо в мене з конвекцією, в мами ж - пекла годину в звичайній газовій) - готовність перевірте зубочисткою чи сірником.
Готовий корж вийняти з форми і разом з пергаментом перенести на решітку для вистигання, коли трохи вистигне - переверніть його на решітці дном догори, а коли вже повністю охолоне - знімість папір.  В мене ночував на тій же решітці прикімнатній температурі під рушничком. Щодо розрізання - я роблю по різному, як виходить, часом розрізаю ще теплий корж, часом холодний. таких тортиків я пекла вже три чи чотири, робила і так, і так,і обидва рази все було норм, але саме тісто делікатне, тому можливо, варто різати холодним.
Зранку готуємо суфле-прослойку. Спершу замочіть агар-агар у 150 гр. води, відразу в тій каструльці, де будете варити. Приготуйте кільце від форми, в якій пекли торт ( воно має бути роз'ємним) та тортівницю. Якщо у вас в холодильнику мало місця і тортівниця не влізе - то робіть як я, просто у формі, а тоді обережно зскунете готовий торт на тортівницю і прикрасите.
Отож, розріємо корж і дно кладемо у роз'ємну форму. Тепле м'яке масло перетріть з згущеним молоком до однорідного крему. Білки збаваємо з цукром та кількома краплями лимонного соку у тугу піну, типу як маренгу. Тут треба буде чиясь допомога, або ж компактна  кухня як у мене, бо однією рукою ви продовжуєте збивати білки, аби не впали, а другою - готуєте агаг- агар - ставите його на вогонь і коли повністю розчиниться - додаєте скланку цукру весь час помішуєте. Варите поки не тягнутиметься за ложкою карамельна нитка. Знамаєте з вогню, даєте трохи вистигнути - буквально  хвилину, не більше! Зменшуєте обороти міксера і тонкою цівкою влимваєте агарний сироп до білків не перестаючи збивати. Обережно ложкою додаєте масляно-згущенковий крем і продовжуєте збивати. Далі - додаєте лимонний сік. Маса почне гуснути на очах. за півтори-дві хвилини збивання вона вже буде готова. Тож швиденько виливайте її в форму на корж і так само швиденько "втоплюєте" в ній половинки полуниць - добре, якщо і тут вам хтось допоможе. Швидко накривайте другою половиною і на годину-дві в холодильник.
Сметанний крем готуйте за годину до подачі - збийте сметану з цукром, додайте лимонний сік/коньяк/лікер/ванільний цукор/що хочете та перекладіть в кондитерський мішок. Торт перемістіть на тортівницю, знявши кільце - він добре триматиметься купи, бо прослойка подібна на пташине молоко чи зефір - а отже не тече. Я прикрашала так, як ви бачите на фото. Можна просто обмазати кремом у прикрасити полуницею - тоді вам треба буде менше, ніж півлітри, десь 4 столові ложки (але й цукру менше беріть). Прикрашений кремом торт відправте в холодильник для повного застигання.
 Шпинат не дає ніякого смаку, оскільки його перебиває лимонна цедра. Сік лимона - дає яскравий зелений колір як і будь-яка інша кислота у сполученні з природніми барвниками.
 В середині торт був яскраво-зеленого кольору, що здивувало гостей, ну але ж на то Трійця і Зеленими святами зветься, коли все в зелені - то чого б і торт такий не збацати?
 На Трійцю в нас традиційні гості і традиційні коктейлі на подвір'ї - "Бехерівка" зі "Швепсом", льодом  і полуницями - то смачна штука... Навіть я скляночку випила:) ну і морозиво теж з полуницями було, короче повний полуничний асортимент:)
 А тепер трохи літнього фотоспаму - до мацьопи в гості приходила тьотя Надя:)
 Ну і трохи моєї мами та її квіток.
 А ще - ми ходили  на озеро робити фото моєму похреснику, як я ніяк не оброблю, лінтяйка... Ну і собі треба було дві зробити:) а ще - пофоткати чайок, які полювали на рибу.
 Отакий от короткий фотозвіт про нашу поїздку на Рівненщину на Зелені свята. До речі, в суботу перед святом у Львові відбулася презентація історично-кулінарної книжки, до якої увійшло майже два десятка моїх фото. Взагалі то там ще й тексти рецептів мої, ну але цей момент автори вирішили упустити :( Але ви вже знайомі з тими рецептами - я їх публікувала раніше у блозі, коли робила проробки. Деякі з цих рецептів роком раніше увійшли до збірника листівок, інші ж - просто є у блозі по тегу "кукінг". Кого б цікавило придбання - звертайтеся на пошту nkosholka@gmail.com - посприяю ;)
p.s. Мала мацьопа всім бажає гарних вихідних!

4 коментарі:

  1. Надя, какая же ты замечательная и позитивная. спасибо большое за красоту и эстетическое удовольствие. и за сюрприз в виде шпината в торте.
    поздравлюя и с книгой, и с мамой такой женственной, и с цветами волшебными. не знаю или малюк на фотографии твой сынишка, ну очень сладкая булочка :)) при любых обстоятельствах.

    ВідповістиВидалити
  2. Спасибо,а булочка-ватрушечка на фото - моя доця :)

    ВідповістиВидалити
  3. Красунечки!
    А торт дійсно з сюрпризом! Дуже цікава ідея, дякую!

    ВідповістиВидалити