About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

31 березня 2015 р.

Вівсяний хліб до сніданку

Якщо вам нема чим зайнятися - печіть хліб. Так так, або ж булочки, або ж пиріжки. До чого це я? Наша бейбочка має звичку - годинка сьома прокинутися, поїсти, трохи поспівати і далі спати до півдесятої.
Субота не була вийнятком, тому при першій побудці я поставила підходити дріжджі, при другій - тісто, а потім, коли чоловік ї забавляв, ближче до обіду, швиденько спекла хлібчик. Взагалі, під час вагітності і ГВ радять вживати цільнозерновий хліб, або ж з висівками, або ж на змішаному борошні. Та й взагалі такий хліб смачніший, аніж магазинний, тому, навіть якщо у вас не пищить під боком маля, можете сміливо пекти.
На 12 маленьких булочок і невеликий батон мені знадобилося:
- пакетик сухих дріжджів "Еткер" (просто інакших в хатьі не виявилося в той момент)
- горня молока
- 400 г пшеничного борошна
- склянка вівсяного борошна ( перемолола вівсяні пластівці в кавомолці)
- 2 ст л олії
- 2 ст л цукру
- 1 ч л солі
- 1 яйце
- 1 ч ложка кмину
- 1 ч л орегано (або ж іншої ароматної травички за вашим уподобанням)
 Розчиніть дріжджі згідно інструкції ( у випадку з сухими - додаються відразу всі інгридієнти окрім олії - дріжджі змішати з борошном ( 150 г), цукром і сіллю, додати тепле молоко та збите яйце, далі додати воду і ще трошки борошна, аби отримати однорідне тісто  як густа сметана). Ну і ставте на півтори-дві години в тепле місце. Потім додавайте олію, кмин, орегано, вівсяне борошно  і ще трохи пшеничного до потрібної консистенції і ще дайте хоча б 40 хв тісту підійти).
Булочки зручно пекти у формах для кексів - просто змастіть їх олією та покладіть кульки тіста. Дайте хвилин 15 аби підійшли. Потім верх булочок змажте водою з цукром і посипте меленими вівсяними пластівцями. За бажанням потім можна зробити декоративні надрізи гострим ножем. Випікати 10-13 хвилин при 190-200'С. Не забудьте на дно духовки поставити ємність з водою - тоді випічка матиме смачну хрумтячу кірочку.

Батон я пекла довше, хвилин 17-20, при тій же температурі. Обов'язково накрийте випічку вогким рушничком, як тільки дістанете з печі! Знову ж таки, не можу сказати як довго можна такий хліб зберігати - в мене його вже до кінця наступного дня не було, переночував просто в торбинці. Булочки добре смакують з маслом та сиром, в якості доповнення до сніданку.
Якщо ви постите - замість яйця додайте ще одну столову ложку олії, а молоко замініть трохи меншим об'ємом теплої води. Хліб має трохи солодкавий смак через вівсянку, але мені це подобається. Та й вдома пахне гарно - по домашньому:) Як казав герою фільму "Поводир": "В хаті, де тебе чекають, пахне по-домашньому - хлібом і борщем". І якщо борщу мені ще наразі не можна, то чому б не потішити себе домашнім хлібчиком:)?

3 коментарі:

  1. уточніть, будь-ласочка, горня- це яке у вас? скільки там мл??

    ВідповістиВидалити
  2. Добрий вечір ! Який смачний рецептик!
    Обожнюю пекти домашній хлібчик !

    ВідповістиВидалити