About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

12 січня 2015 р.

Holidays time, макові печенька та імбирно-горіхові лосі :)

Цього року Різдво було під девізом "пережити свято вдома" :) Наразі програма-мінімум виконана. От чи вдасться це ж саме повторити зі Старим Новим роком і Водохрещем - не впевнена, але про то пізніше.
Плани планами, але щороку на різдвяні свята вдома печеться багато різного солодкого. Дещо традиційно є на столі з року в рік, дещо традиційно печуть друзі чи родичі і частують своїми смаколиками, дещо кожного разу зазнає змін і виходять вже нові рецепти.
Взагалі, новорічно-різдвяна пора має обов'язково пахнути випічкою, меленими прянощами, печеними ковбасами та ялинкою ( хоч ми вже кілька років поспіль ставимо штучну,  кілька гілочок живої ялинки все ж додають настрій).
Цього року було трохи змінено форму і рецепт макового печива - вийшло більш ніжно і смачно. Чомусь печенька які витиснути цільно мають інкаший смак, ніж ті, які мають всережині дірочку - напевне якось інакше пропікаються...
Так от, хоч свята тривають, але таке печиво можна спекти, приміром, у формі сердечок на Валентина, чи квіточок на Великдень (що ми минулого року і робили).
Так от, на порцію (2 великі дечки)  цих зірочок вам знадобиться:
- 3 столові ложки смальцю
- 3 столові  ложки масла ( на крайній випадок маргарину)
- 3 столові ложки цукру
- 3 столові ложки сметани
- 0,5 ч.л. амонію
- 5 столових ложок сухого маку
- борошно скільки візьме (приблизно 2-2,5 склянки)

Перетерти масло зі смальцем та з цукром, додати сметану, амоній та мак. До цього всього додавати по троху борошно, поки не зможете замісити туге тісто, що не прилипатиме до рук. Покласти тісто в поліетиленовий пакетик і відправити на годину в холодильник.
Розкатувати  тісто в 3-4 мм завтовшки, витиснути зірочки та розкласти на дечку (якщо антипригарна - то просто на дечку, якщо інакша - застеліть пергаментом. Додатково змащувати жиром чи посипати борошном поверхню не потрібно) з розрахунку, що печенька трохи збільшаться в розмірі (уникайте дрібних деталей у фігурках). Випікати протягом 15 хвилин при 200'С - печенька трохи потемніють в ході випікання, але також зважте на можливості вашої духовки - можливо вам знадобиться трохи більше часу на випікання. 
Готові печенька охолодити і посипати цукровою пудрою.
Не обійшлося і без імбирного печива. Щоправда цього року воно теж зазнало змін і було зовсім не класичним. Отож, лосі і ялинки були не просто з імбирем, а на основі горіхового тіста (попри свою алергію на горіхи я їх навіть не відчула - напевне тому, що вони були перетерті кавомолкою в борошно).
Отож, приблизно на десяток лосів і велику дечку ялинок знадобилося:
- 2 яйця
- 1 скляка цукру
- 1 ст.л. меду
- 100 грам масла
- 0,5 склянки чищених горіхів
- 2 зірочки бадьяну (анісу)
- 1/6 мускатного горіха
- 1 ч.л. соди погашеної оцтом
- борошно скільки візьме

Змішати мед з цукром та маслом до однорідної маси, далі додати яйця. Потім додати соду погашену оцтом. Горіхи перемолоти в кавомолці разом з прянощами  - вийде щось на зразок жирного горіхового борошна - додати то всо до попередньо зробленої суміші. Додавати по трохи борошно поки не заміситься круте тісто - якщо тісто буде делікатним та м'яким - печенька "пливтимуть"  і всі ваші намагання зробити фігурки закінчаться великм обломом (як це сталося в мене - я просто забула якою має бути консистенція тіста...).
Тісто розкатувати на 3-4 мм, випікати 15 хв при 200'С. Якщо хочете потім вішати печенька - дірочки робіть ще в сирих заготовках.
Ялинки робили за допомогою коліщатка - так найпростіше і найменше відходів:) Лосі, які з моїм розмальовуванням більше нагадувати псів, вийшли завдяки Ані, яка подарувала формочки:) 
Глазур для розмальовування, воно ж "айсинг" - робиться просто - на один білок потрібно орієнтовно 200 грамів цукрової пудри та пів чайної ложки лимонного соку - перетерти все до однорідного стану. Потім я то поміщаю в файлик, зрізаю кутик і маю такий собі мішечок для малювання:) застигає швидко і не прилипає.
На гості мали багато всякого - головне що все натуральне і смачне ( в нас вдома чомусь не прижилися куповані солодощі типу магазинних тортів чи незрозумілого печива на вагу - але це й на краще!).
На Святвечір було 12 традиційних страв. Ну деякі були не зовсім традиційні, та все ж... Кутя, вареники з капустою і грибами, оселедець в пряному маринаді, риба, печена з часником картопля, узвар, варений горох з зажаркою, хрін з буряком, узвар  в нас були. Решта - інтерпритації на тему святвечірніх страв:)
На саме Різдво додалися традиційні салати, ковбаси, голубці і ще купа всього. Ходили в гості, приймали гостей, довго спали, постійно щось їли - словом останні дні свободи :) Навіть стався рідкісний випадок коли маю фото де ми вдвох більш-менш нормально вийшли (от тільки важимо ми тепер практично однаково, уууууу.... ). І то напевне останнє фото де ми ще вдвох :) Так так, в скорому часі мені буде не до печеньок і вареників.. Але це добре, бо це так очікувано :)

Гарно вам всім досвяткувати, вдалих рецептів і лише приємних несподіванок!

11 коментарів:

  1. оселедець в пряному маринаді то той що з ялівцем? 2 рецепт печеньок обов'язково спробую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так, але як я й казала - я давала більше спецій на меншу кількість води, бо воселедця було тільки 2,5 години щоб промаринуватися:)

      Видалити
  2. чудові ви, ялинонька, смаколики! манюня добряче від'їлася перед виходом в світ! Надю, що то за бісквіти малі та ромби-печеньки?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. то не бисквіти, то чеський сирник, просто тонше спечений, от рецепт - http://kosholka.blogspot.com/2014/01/strouhany-tvarohovy-kolac.html хоча цього разу то не ми пекли, а наша знайома, а ромбики-печенька - то на січеному маслі, теж та ж тьотя Надя пекла, вони типу слоєні, я все не навчуся такі робити... Але треба буде спекти і обовязково поділитися рецептом.
      Манюня не те, що від"їлася, вона вже по ходу переїлася:)

      Видалити
  3. Гарного вам початку нового року)))

    ВідповістиВидалити
  4. Надюша, как у тебя празднично красиво! Рецепт печенья на смальце утащила. Я еще ни разу на смальце не пекла, наверное с твоего рецепта и начну.
    Удачи вам в новом году, приятных и радостных забот-хлопот! Я так понимаю, они должны в этом году случится. Пусть все будет хорошо!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. насправді на смальці дуже хороша випічка виходить, головне щоб смалець не був старим чи з поганого сала... Найліпше, звісно, зробити домашній, зі свіжого сальця ( я порсто магазинним польським не довіряю, в них сала мало, а хімії багато:) )
      Це має трапитися з дня на день, от і чекаємо не дочекаємося:)

      Видалити
  5. Дякую за рецепти печива - дуже полюбляю такі рецепти, коли інгредієнти можна знайти вдома будь коли))
    Бажаю вам в Новому Році бути здоровими, усміхненими і щоб малютка тішила вас кожен день^_^

    ВідповістиВидалити
  6. Надійко! Вітаю зі всіма святами і з початком Нового року ! А також хочу побажати гарну та здорову дитинку !!!! Зрозуміла , що Ви при надії ,то ж щиро бажаю Вашій родині багато , багато , багато ЩАСТЯ !!!

    ВідповістиВидалити
  7. Надюш,я всегда от твоих фотографий хочу есть!!!Счастья вам и наверное,вы уже с малышом?!))))Здоровья крепкого!

    ВідповістиВидалити