About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

27 січня 2015 р.

Хай живе сирник, навіть якщо це його рожева версія!

 Інколи трапляються рецепти які хочеться приготувати, бо вони видаються на перший погляд дуже гарними / смачними / ефектними / простимивприготуванні / гарнефудфотовикликаєапетит і т.п. (потрібне оберіть:) ).
Не знаю як ви, але я дуже люблю сирну (творожну) випічку, тому всі рецепти де є цей смачний складник для мне цікаві. Гуляє інтернетом рецепт сирника "Полячка" - от про нього нині і розкажу. Для мене - це просто рожева версія міксу старіших рецептів сирника:)
 Взагалі, для шанувальників сиру пропоную два опробувані хороші рецепти класичного львівського сирника і чеського сирника, який сусіди-поляки називають "Sernik królewski". І якщо ті ж поляки добре знають ці два рецепти, то сирник "Полячка" для них незнана загадка...  Ще є  "sernik staropolski" - але він дуже сожий на традиційний львівський/галицький - сирна маса на тісті. Коли я шукала рецепт то переходила купою польських блогів та сайтів, але ніхто про такий вид випічки там не чув, тому довелося шукати на вітчизняних форумах. Знайшла рецепт. Ніби зі схвальними відгуками. Ну ок, думаю, печу. Не хочу нікого ображати, але я страшенно не люблю коли "мудрі" люди публікують рецепти які насправді не готували. Пояснюю чому - людина, яка готувала страву про яку буде писати і ділитися рецептом з іншими знатиме на якого розміру форму розраховано рецепт, які складникі мусять бути, а які ні, без чого рецепт не вдастся. Словом, рецепт який мені видався найгарнішим по фото виявився повною фігньою, не придатною до готування. До того ж мені цікаво - яку ж форму мала та господиня і на яку духовку то було розраховано??? Перша "Полячка" успішно пішла в смітник, оскільки пропорції були неадекватні, тісто було надто м'яке, сир сухий, а білкової маси було забагато. Та й півтори години на таку кількість тіста було явно замало...  Тому моя вам порада - перш ніж готувати щось з якісних домашніх продуктів, які добряче відрізняються по ціні від магазинних аналогів, добре пошукайте ідеальний перевірений рецепт... Бо мені було ну дуууже щкода то всьо викидати...
Ще одне - я люблю високу і пишну випічку, але коли інгридієнти жирні і важкі - ліпше робити нижчою - тоді краще пропікається і у вас менші шанси потерпіти фіаско.
Відразу перепрошую щодо фото - батарея сідала, освітлення слабке (погода жахенна...), але суть зрозуміла:)
Я пекла в традиційній круглій формі для торта діаметром 28 см і висотою 8 см - висота форми тут дуже важливо, оскільки спершу сирник високий, потім падає, а потім знов росте. Потім знов трохи падає як постоїть. Тому врахуйте це.
Отож, на таку форму знадобиться:
На тісто:
(можна робити все разом і поділити, я робила окремо шоколадне і біле)
На шоколадне:
- 70 грамів масла (брала домашнє, магазинного маргарину можливо треба буде трішки більше)
- 1 жовток+ пів яйця ( я одне яйце збила, і ложкою поділила - половинку в біле тісто, половинку в шоколадне)
- 1/3 склянки цукру
- півтори склянки борошна ( орієнтовно - залежно від розміру яєць та конситенції тіста при замішуванні)
- розпушувач до тіста ( залежно від фірми-виробника треба рахувати прпорцію до ваги борошна, то приблизно півпакетика, або ж завжди можна скористатися содою погашеною оцтом)
- 3 столові ложки какао
- чайна ложка домашньої сметани (з "гіркою")
На біле: все так само тільки замість какао піде більше борошна
Начинка:
- 1 велике яблуко
- 550-600 грамів сиру (я більше побоялася брати через можливість непропікання, але можна спробувати і більшу кількість - якщо дозволяє висота бортів форми)
- 1 яйце (як дасте 2 - то не зашкодите)
- пакнтик ванільного цукру
- 1 ч.л. крохмалю
- 2 ч.л. манки
- півпакетика кисілю (брала вишню - малиновий дуууже солодкий)
- 2 білки, що залишилися від яєць жовтки з яких пішли на тісто+1/3 склянки цукру
Час випікання 80-90 хвилин при 180-200 градусах (орієнтуйтеся по духовці)
 Готуємо тісто - масло кімнатної температури перетираємо в мисці з цукром, далі додаємо яйце, жовток і сметану та перетираємо до однорідної маси. Потім - розпушувач, какао (в білому тісті просто пропускаємо цей пункт) і борошно. Борошно домішуйте по троху, коли зможете місити тісто - підмішуйте борошно доти, поки воно перестане липнути до рук та бути "мокрим" - має бути тугеньким але водночас еластичним. Тісто в кульочках відправити на 40-60 хвилин в морозилку.
Сир перетерти блендером з яйцем, додати ванільку, манку та крохмаль. Я цукру до сиру не давала, але якщо ви солодкоїжка - можете дати 2-3 столові ложки, та, як на мене, решта інгридієнтів достатньо солодкі, тому сир ніжно розбавляє приторний смак.
Білки збити з цукром до піни, продовжити збивати по троху додаючи кисіль (але займатися білками треба безпосередньо перед тим, як їх викладати в форму).
Форму змастити маслом та посипати тертими сухарями або ж борошном. На дно натерти біле тісто (залшившки трішки для верху пляцка), поверх розкласти очищене яблуко (якщо дати багато яблук - будете мати повидло, яке зробить нижнє тісто мокрим, а сік може протікати по краю форми, якщо вона роз'ємна), далі затерти темним тістом (теж трішки лишіть для верху), потім викласти сирну масу, зверху - білок з кисілем, далі затерти рештками тіста.
Яблука можна замінити вишнями (дрельованими, не мороженими, а привареними, які попередньо відкинули на друшлак чи марлю - щоб не було зайвої вологи).
Готовому пляцку дати вихолонути в формі, а в ідеалі - простояти хоча б 3-4 годин на холоді. Якщо можете - лишіть на ніч.
А кому цікаво - оригінальний рецепт взятий з форуму "Сімейка" "Тісто: 3 жовтки, 1скл. цукру добре збити. 3 скл. муки, 250гр масла перетерти. 1п. порошку до печива, 1-2ст.л. сметани.Ванілін
Замісити тісто, розділити на 3 частини. До однієї додати какао. Покласти в морозилку.
Сир:
1кг сиру, 1 скл. цукру, 1.5 ст.л. манки, 1,5 ст.л крохмалю (Я ще додаю одне яйце).
Білки: 3 білки збити в пишну піну, додати пачку вишневого киселю (можна іншого, але бажано червоний). Форму змастити маслом, потерти біле тісто, на нього викласти порізані пластинками яблука (4-6 шт великих), затерти їх шоколадним тістом, на нього викласти сир, на сир - білки і затерти все білим тістом. Випікати 1год-1:30 при темп. 180-200градусів."
- мені от цікаво, в якій формі то всьо пеклося і який він сир без яйця, або ж 1 яйко на 1 кг(!!!) сиру!
Сподіваюся, якщо ви пектимете цей сирник він у вас вдастся:) Буду вдячна якщо в коментах скинете якісь свої цікаві рецепти сирних пляцків :)

7 коментарів:

  1. Я теж дуже люблю сирну випічку. Тому дякую за оригінальний і, напевно, дуже смачний рецпт! На вихідні, мабуть, також спробую спекти його.

    ВідповістиВидалити
  2. Вау, не має слів, цей сирник виглядає вражаюче:)) також люблю випічку з сиром, і як каже коханий: "Сирник то найкращий пляцок":)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І не посперечаєшся з твоїм коханим:)), бо сирник, то таки найкращий пляцок!!!:) Проти істини не попреш:)))

      Видалити
  3. Дякую за оригінальний рецепт!
    Обов*язково попробую;)

    ВідповістиВидалити
  4. Надюша, красивенная выпечка!!! А этот "девчачий" розовый белковый слой - это просто чудо! Мне очень понравился твой сырник!
    Кстати, посмотрела у себя в блоге и обнаружила, что не смотря на мою любовь к творогу, ни одного рецепта сырника нет. Вот всякие торты-кексы есть, а сырника нет... Придется печь, чтобы исправить упущение.)))
    (Да, а оригинальный рецепт "сырой". Запеченный творог без яйца - это что-то совсем печальное...)

    ВідповістиВидалити
  5. Надя, ты на себя просто наговариваешь! глянь ,какие фото хорошие: и цвет, и композиция! очень и очень! я безумно люблю львовский сырник, а больше и разновидностей то не знаю. а у тебя вот сколько! спасибо за рецепт!

    ВідповістиВидалити
  6. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back
    +++++++++++++++++++++
    Привет I'am Chris!
    это не "спам"
    "Справочник" составляет 17 миллионов посещений, 193 страна в мире! и более чем 18 000 блогов. Приезжайте к нам, регистрация бесплатна, мы только просим, чтобы Вы в нашем блоге
    У Вас есть прекрасная блог, который я считаю, зарегистрированных в словарь блог. Вы будете представлять свою страну
    Пожалуйста, перейдите по следующей ссылке и как ваши Название блога
    Url Блог
    Место для вашей страны, работающих в Как сессии, которая будет добавлена в вашей стране Список
    На правой стороне, в "Зеленый список", вы найдете все страны и, если вы нажмете их, вы найдете имена блогов из этой страны.
    Императив следовать наш блог, чтобы проверить ваш registration.Thank вас за ваше понимание
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
    Счастливый блогов
    ****************
    Я последовал за Ваш блог, пожалуйста, следуйте назад

    ВідповістиВидалити