About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

21 січня 2015 р.

Фаршировані яйця, або страва якої не буває забагато:)

 Я не знаю як ви, але в мене фаршировані яйця займають верхівку в топі улюбленого їдла. І не тому, що готувати їх просто, а тому, що вони можуть бути як святковою закускою, так і поживним сніданком чи вечерею в поєднанні з салатом. Взагалі є дуже багато рецептів та методів як можна нафарширувати яйця.
Такі яйця як роблять в мене вдома чомусь я більше ніде ніколи не їла... Не знаю звідки взявся той рецепт, але скільки я себе пам'ятаю - начинку ми робили так, і ніяк інакше - ніяких грибів, моркви, сиру, тільки чотири головні компоненти: курка, масло, цибулька, ну і яйце - як оболонка і часткова начинка.
Отож, чому ми робимо такі яйка. Коли вариться суп з домашньої курки, чи бульйон, чи борщ, та курка не завжди оправдує сподівання - якшо вона й справді була домашня і бабулька яка продає її на базарі ту курку любила, то очевидно, що набігала та пташка не одну сотню кілометрів, сзнесла не одну сотню яєць, а отже померла в похилому віці від хазяйського ножа маючи доволі накачані ноги. Так так, буває такий попандос - от продають на базарі курку - гарну на колір, ніби й не худеньку, але варити її треба сутку-другу, бо м'ясо, особливо на лапах, таке накачане, як ніби та кура була олімпійською чемпіонкою... І не викидати ж його потім - бо вжувати його ну дуууже непросто, навіть коту :) От в такі моменти і приходять на допомогу яцйя. Певне це той випадок, що яйця вчать курку як бути бехвідходною:)
Так от, вчора було так само - варився звечора бульйон на сьогоднішній суп з овочами, була в розпорядженні куряча лапка і шматок булого м'яса. Варилося то всо годин шість... Але від того не стало ніжнішим та м'якшим те мняско, тому його ще теплим обібрали від кісточок (шкірочки теж йдуть в діло) - вийшло наявно грамів 100-130 м'яса, жменька словом.
Далі знадобилося 9 зварених на круто яєць, невелика цибулинка та шматочок (такий грамів на 50-60) масла.
Зварені яйця осчистити і розрізати навпіл, білки розкласти на тарілочку, жовтки - відділити. Цибулинку дрібно порізати і спасерувати на невеликій кількості олійки до прозорого стану, але в жодному випадку не засмажити як до вареників! Моя баба називає то "застіклити" :)
Масло має бути кімнатної температури, відповідно мастким і м'яким. Отож на великій дошці січемо ножем суміш з курки, жовтків, цибули та масла. Чому січемо? Бо як пустите на м'ясорубку - то вийде у вас повна фігня, суха і розсипчаста. Не знаю чому, але то перевірено досвідом. Отож січемо то всьо великим ножем до отримання однорідної паштетоподібної маси (якщо вам це дається важко - блендер в поміч, але вже на фінальній стадії, суто для придання однорідності). Солимо і печримо за смаком. Маса вийде доволі густою. Тому якщо ви хочете робити яйця біьш естетичні, наповнюючи їх зі шприца чи кондитерського мішка - мусите додати більше масла, аби було легше витискати. Але певне в тих яйках якраз в тому то і фішка - їхня форма. Начинки має бути стільки, щоб яєчко було практично в натуральний розмір, тобто не делікатна квіточка з начинки на один укус, а нормальне таке яйце :)
Я використовую для начинювання чайну ложку і праву руку - пальцями формуючи відповідну форму. Готові начинені яйця треба лишити в спокої на холодні годинки на півтори-дві.
Перед подачею полити майонезом і далі за бажанням: посипати тертим сиром, зеленню, або ж подрібненим жовтком.
 Якщо у вас забагато начинки і не вистачило білків - можете намазати залишок на хліб - добрий такий паштетик буде, а ще як додати трохи журавлинової поливки... Ммммм... Або ж просто скатайте кульки і потім робіть з ними те ж саме, що й з рештою яєць:)
 Готові яцйя можуть стояти в холодильнику 2-3 дні, перед споживанням бажано дістати з холодильника завчасно, годинки за дві, дати постояти при кімнатній температурі і насолоджуватися смаком. Якщо у вас дієта і не можна смаженої цибулі - використайте цибулинку яка варилася в бульйоні, теж буде смачно:)
 Всім смачного! І можливо хтось підкаже, що ще можна зробити з відвареного м'яса курки-бігунки:)?

11 коментарів:

  1. Надюша, вкусно и красиво))) А еще можно такую начинку завернуть в блинчики-налистники)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. можно, но тогда лучше без масла - я просто блинчики всегла на сковородке подогреваю.... ну или просто - завертать и уплетать:)

      Видалити
  2. Ну да, начинка из домашней курочки... Пусть она даже чемпионка по бегу, но вкус и аромат не сравнится ни с одной магазинной неженкой. Такую начинку хоть в яйцо, хоть на хлеб - неизменно вкусно. Что-то я давненько яйца не фаршировала. Надя, после твоего описания захотелось и себе такую закуску повторить.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ой, Тоню, ті кури що в магазині вже давно не кури - я навіть не знаю що в тому м'ясі мясного лишилося... а домашні - так, хоч і спринтери, та натуральн і ароматні:)

      Видалити
  3. Ой, слюна тече вже по п'ятах! Дякую, Надя!

    ВідповістиВидалити
  4. ))) як смачно і по-галицьки написано))) смакувала вашу мову не менше, як ті яйця)) файно)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. +1 я також просто зачитуюся!!! ще й чоловікові цитую :))

      Видалити
  5. та да.., і сповідь олімпійської курки, і застеклена цибуля, смачно читати, ще й виделки такі фотографічні! А я, розправляючись з бульйонними курячими ногами, роблю блендерний паштет із бульйонною морквиною для кольору, і щоб не лишалася безпритульною, трошки, масла, бульйону, чорного перцю, твердого сиру та майонезу (300/150/80)

    ВідповістиВидалити
  6. Я теж сподобала собі вилочки і гумор у пості ;-)
    Дякую за рецепт! Ніколи ще маслом і куркою не фарширувала. Завжди майонезом.

    ВідповістиВидалити