About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

24 жовтня 2014 р.

Шоколадний настрій-2014

Вихідні, що минули, пахли для Львова шоколадом - саме з 17 по 19 жовтня в місті проходило національне свято шоколаду. Захід проводився не вперше, тому для мене це вже частково як порядок речей, а от для гостей міста - чудова атракція та можливість цікаво провести час.
На відкритті я не була, але була в суботу (приймала участь в чемпіонаті кондитерів-аматорів) і неділю (прийшла пофоткати, бо в суботу було холодно, сіро і дуже людно).
Протягом усіх трьох днів проводилися майстеркласи та розіграші подарунків, розливалися по горнятах десятки літрів гарячого шоколаду, поїдалися кілограми шоколаду традиційного твердого, а також споруджувалося справжнє шоколадне місто в мініатюрі. Отож по порядку.
На конкурс я хотіла пекти торт, але не дуже виходило з часом, тому зупинилася на кейк-попсах - мініатюрних тістечках-цукерках. Робити їх просто, але важливо мати якісні інгредієнти - домашній бисквіт та хороший шоколад. Ну і щось для начинки - в мене це був home-made зефір.
Був ще другий вид - як сказав ведучий "пробнік сирника" - тобто в кульці був шматочок львівського сирника огорнутий бисквітом і политий шоколадом. 
Шось я на тій фотці злосна виглядаю, але інакших нема :) з чого сміявся Сушко  - не можу пригадати... Але треба було готувати торта.. Мала я одну ідею, але руки не дійшли, та в таких заходах головне участь:) Тому торт буде іншим разом, а це - торт-переможець. Хоч Наталя, яка його зготувала і переживала з приводу його неестетичності (крем не застиг), та все таки смак є смак, а як смачні складові - то він поганим не може бути апріорі. Я думаю, її як і мене підвів шоколад, точніше його якість... Я хотіла на кейк-попсах зробити мереживо з білого шоколаду, а він замість того аби розтопитися на паровій бані взяв та й звурдився як скисле молоко... В кінці посту додаю рецепт цього торту.
А це - друге та третє місця. Друге місце був справді смачним тортом, третє спробувати не вдалося, але журі оцінило креативний підхід до такого актуального нині патріотизму.
Ну і інші учасники.
Конкурс конкурсом, а публіка снувала між ятками і жувала, жувала, жувала....
А це, власне, те, що жували найбільше:)
Звісно, що свічками не хрумтіли, але запах в них дуууже апеитний, мої шоколадні мають такий приємний аромат!
Цьогоріч фішок заходу було дві - шоколадний стіл від Валентино Штеаньйо де все було шоколадним  їстівним.
Другою родзинкою було шоколадне місто, над створенням якого трудилися скульптори цілих три дні! З шоколаду було відтворено найвідоміші об'єкти Львова - будівлі, скульптури, пам'ятники.
"Світоч" проводив акції та майстер-класи, а відомі знавці кондитерської справи посвячували гостей свята у таємниці смачних десертів.
Для найменших відвідувачів проводили тематичні шоколадні майстер-класи та конкурси.
В рамках фесту діяла спеціальна шоколадна пошта, за допомогою якої можна було відправити листівки з найсолодшими словами у будь-який куточок України чи світу.
Також в другий день фестивалю, в суботу, всіх гостей пригощали шоколадним тортом. Нам теж дісталося:) Хоч нас було  п'ятеро, але трьох шматочків вистачило:) :) :)
p.s. Солоденький відвідувач свята:)

p.s.2.А в місті осінь.. Субота була холодна та вітряна... Ще з жовтим листям та барвистими букетами, індіанськими мелодіями та старими авто.
Оперний потроху адаптується до цієї пори, зрештою як і ми всі...
А цим двом адаптація ні до чого - були б шахи і вільна лавка:)
Наступне свято організатори обіцяють вже навесні, а наразі чекаємо холоду, дощів та вечірніх туманів.
А вже завтра стартує свято сиру і вина, тому дуже старатимусь швиден6ько вам про нього розказати:) І не зважаючи на те, тепло чи зимно, фестивалі чи будні, нехай у вашому житті буде місце солодким почуттям ;)
 ну і обіцяний рецепт торта-переможця:)


Торт "3 шоколади"
Шоколадний бісквіт


- 160 г білків;
- 150 г. цукру;
- 150 г. масла (кімнатної температури);
- 110 г. жовтків;
- 50 г. гіркого шоколаду;
- 50 г. какао-маса (можна і БЕЗ неї);
- 180 г. борошна;
- 8 г озпушувача;
- 8 гкакао-порошку.
  
1. Розтопити шоколад на водяній бані. З'єднати з какао-масою. Якщо не використовуєте какао-масу, то трохи збільште кількість шоколаду і какао.
2. Масло збити з 75 г. цукру до біла, тонкою цівкою влити збиті жовтки, перемішати, потім також - тонкою цівкою - влити теплий шоколад.
3. Білки збити з 75 г. цукру до стійких піків.
4. Борошно з'єднати з какао і розпушувачем. Просіяти, перемішати.
5. У великій мисці з'єднуємо 3-4 порціями: масляну суміш, трохи борошняної суміші, потім білки, перемішуємо спатулой - НЕ збиваємо. Знову: масляна суміш, борошняна, білки, перемішуємо.
6. Випікати в попередньо розігрітій до t 180 С духовці 20 хвилин.
Бісквіт можна приготувати напередодні. Накрийте його рушником і залиште при кімнатній температурі.


Ганаш

- 250 г. молочного шоколаду;
- 350 г. жирних вершків.
 
Нагріти вершки, додати поламаний на шматочки шоколад, остудити.
Ганаш можна також приготувати заздалегідь. Якщо він застигне, то перед використанням підігрійте його в мікрохвильовці або розтопіть на водяній бані.

Баварський крем з білим шоколадом і фундуком (Crème bavaroise)


- 200 г. молока;
- 85 м жовтків;
- 30 г. цукру;
- 175 г. білого шоколаду;
- 90г пасти з фундука;
- 8-9 г. листового желатину;
- 600 г. вершків для збивання.

1. Желатин замочити згідно інструкції на упаковці.
2. Довести молоко до кипіння. Зменшити вогонь.
3. Жовтки збити з цукром до гладкості (але не перестарайтеся). Вилити в тепле молоко, перемішати. Варити, помішуючи, до температури 85 C, прибрати з вогню.
4. Додати попередньо замочений і віджатий желатин, заважати до розчинення желатину, потім додати поламаний на шматочки білий шоколад. Заважати до розчинення шоколаду. Додати горіхову пасту. Збити на невеликих оборотах міксером. Остудити крем до t 30 C.
5. Поки крем остигає, збити вершки до стійких піків.
6. Остиглий крем частинами змішати зі збитими вершками. НЕ збивати, змішувати акуратно, спатулой.
Для прикраси використовуємо залишки бісквіта і фундук (приблизно 100 м)


Збірка і прикраса торта 

1. Вирізати з бісквіту коло необхідної товщини і діаметра. Іншу частину нарізати невеликими кубиками, приблизно 1,5-2 см. Завдовжки. Розрахуйте так, щоб в діаметрі бісквіт був на 1,5-2 см. Менше, ніж форма для торта. Покласти корж на дно форми.
2. Зверху викласти частину крему, товщина шару - 1,5 см. Обов'язково заповніть кремом порожній простір навколо бісквіту. Далі крем викладаємо тільки по периметру, залишаємо простір в центрі порожнім. Прибираємо на 20 хв. в морозилку, щоб крем "схопився".
3. У поглиблення в центрі вилити ½ ганашу. Зверху, на ганаш, викласти шматочки бісквіта і ½ горіхів.
4. Заливаємо бісквіт і горіхи залишилися ганашем так, щоб вирівняти поверхню торта. Візуально зверху торт виглядає так: в центрі - шоколадний ганаш, по периметру - смужка баварського крему. Зверху торт прикрашаємо залишками бісквіта і посипаємо горіхами.
5. Прибираємо в морозилку або холодильник (мінімум на 6-8 годин).

Відповідальності за рецепт не несу, оскільки його мені дала Наталя, яка і готувала цей тор. Тому якби щось - порадою не допоможу. Можу сказати одне - з білим шоколадом обережно, адже те, що  продають в наших магазинах - фігня повна... Шукайте справжній, адже від справжності шоколаду залежатиме смак вашого шедевру:) Вдалих спроб!

13 коментарів:

  1. красааа! слина лине:) дякую, гарнюнька, за пост!!

    ВідповістиВидалити
  2. О-о-о, яка смакота!!! Дякую за чудові фото! Львів - це моя мрія))) може навесні здійсниться!)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Весною буде ще одне свято,а шоколаду на всіх вистачить :)

      Видалити
  3. Як смачно все выглядає, особливо чотириповирховий з полуницею торт))
    veronika3124.blogspot.com

    ВідповістиВидалити
  4. Дівчинка з коробкою Світочка на голові - це, звичайно, майже "от кутюр"))
    Але скільки ж смакотиии!

    ВідповістиВидалити
  5. А от на одному відомому українському сайті абсолютно негативні відгуки про цьогорічне свято. Нічого вражаючого там не було і воно власне кажучи не вдалось. І торти переможці також не є смачними. Отакі різні думки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. можна посилання на сайт? просто цікаво,адже аноніми це зазвичай великі спеціалісти зі ще більшими комплексами,адже навіть імені свого соромляться! торти були смачні,бо хоч я пробувала один,друзі встигли спробувати всі три, і були задоволені.

      Видалити
  6. I нiяка ти не злюка вийшла на фото!!!!!!
    А просто гарненька газдиня на кухнi солодощiв!!!!!
    Я тебе Люблю читати....
    I дякую за те що ти пишеш такi гарнi статтi !!!
    п1дпис-* я не анон1м *

    ВідповістиВидалити
  7. Львов и шоколад неразделимы! По крайней мере для меня. Надюша, спасибо за чудесную статью. Читала у себя дома, а казалось, что сама нахожусь на площади с шоколадным морем, где только от одного аромата можно получить удовольствие! Кра-со-та! И кулинары молодцы, что приготовили чудесные торты, и посетители - что не оставили вниманием эти вкусные шедевры... Конечно, как же можно не попробовать такую вкусноту!

    ВідповістиВидалити
  8. Надя, ти така кльова с кейк попсами:) ти одна мабуть їх готувала і це на мій погляд креативніше ніж торт! а ви готувала вдома чи там? і який білий шоколад використовувала, бо пористий білий ніколи не розтопиться так як треба. Стіл від Штефаньо просто бомба!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. та, я шось вирішила бути не як усі, хоча і ступила трохи - бо ще мала ідею торта цікаву.. Готували все вдома, а за білий шоколад... в магазинах продають тільки пористий. Бо чорна "Корона" - ідеально топиться, плюс я маю спеціальні плитки шоколаду для глазурі - мама з Бельгії привезла ( там 500 грамова плитка коштувала 3 євро - але просто шикарний смак і текстура!).

      Видалити
    2. я використовую білий шоколад тільки спеціально кондитерський, чорний також і все німецький або італійський, ще ніколи проколів не було. а от пористий білий ні разу не вдалось розтопити і я зрозуміла що він не для того призначений:)

      Видалити