About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

28 вересня 2014 р.

"Фреска" & шокоторт з сирним кремом

Знаєте, інколи склероз таки серйозна штука. Перебирала нині фотки на компі і виявила дивну папку під назвою "Фреска" - думаю собі, що для чогось я ці фото робила.  І тут відкривши чорновики постів помітила, що один уже півроку маринується... Ще з походу до ботанічного саду з Надьою. Власне, після саду ми пішли грітися. А оскільки зараз знов починається пора холодного вітру та дощів, ця місцина стане доброю ідеєю для коротання осінніх днів чи вечорів з горнятком гарячої запашної кави.
Отож, даний заклад дуже просто знайти, достатньо запитати в будь-кого в центрі де є "Фреска" і хіба турист не підкаже, хоча й в тому не впевнена:) Заховалася кав'ярня на вулиці Краківській, ближче до вулиці Вірменської, якщо іти від центру. Навіть не знаю що є більшою особливістю місцини - старовинні фрески та чудернацькі столи зроблені з "Зінгерів" чи все ж таки цукерки ручної роботи...
В теплу пору заклад пропонує відвідувачам місця на терасі, а коли надворі стає зимно - можна просто посидіти за маленьким столиком біля величезного вікна і поспостерігати за перехожими.
В меню є традиційні види кави типу лате, капучіно, еспресо і т.д., різноманітна випічка. Дуже смачні пироги з дріжджового тіста з сезонними начинками, торти та круасани.
Між іншим, при замовленні круасанів вам принесуть свіженьку випічку, а начинку окремо - аби ви самі могли смакувати так, як вам зручно, а не кусати і не знати - ну де ж та начинка!
Повертаючись до кави хочу потішити всіх шанувальників гарячого лате. Так так, саме гарячого, оскільки часто буває що замовивши цей напій в кав'ярні його приносять ледь теплим, що не надто добре восени чи взимку. Тут і лате, і какао будуть до смаку всім охочим до гарячих напоїв (ну власне моє какао і капучіно для Надєжди).
Тепер щодо цукерок - насичений шоколадний смак, оригінальні начинки та безліч сортів гармонійно доповнять ваше кавування. Пробувала декілька видів, сподобалися всі. Тут же можна придбати і комплекти на подарунок. Смак зовсім інший ніж у майстерні шоколаду, але зазначу: ІНШИЙ, не гірший і не кращий, просто інакший:) Особисто мені цукерки мають присмак дитинства, коли солодощі не були зіпсуті різними добавками ідентичними натуральним.
З пирогів одним з моїх улюблених є  вишневий. Порція чимала, зазвичай беру її на компанію ще з кимось. В дні свят, коли підвищений ажіотаж, по обіді вибір меншає тільки тому, що багато клієнтів, тож якщо хочете спробувати саме те, що ви хочете, а не те що лишилося - йдіть в першій половині дня. Плюс в святкові чи вихідні дні будьте готові до очікування - персонал не завжди встигає швидко обслужити всіх відвідувачів.
А ще тут є чимало тортів. Один з моїх улюблених - шоколадний бісквіт з сирним кремом ( рецепт подаю нижче, оскільки вчора мала інцидент з яйцями, майже десяток побився, тому довелося щось пекти. Ну відповідного його я і спекла. Мій рецепт максимально схожий на рецепт "Фрески", хоча жодна кав'ярня ніколи вам не зізнається, що і як вони готують:) )
На столах мерехтять свічки, лунає приємна музика, пахне кавою та свіжою випічкою. Що ще потрібно? Хорошу компанію або хорошу книжку і welcome!
Не могла не запостити березневе фото - кольорів навкруг меншає, а тут вони такі яскраві!
Ну і рецепт тортика.
На форму 26-28 см діаметром знадобиться:
 
- 5-6 яєць;
- неповна склянка цукру до тіста + 3 столові ложки цукру до сирної маси;
- неповна склянка борошна змішаного з какао (об'єм какао заміняє об'єм борошна, тож якщо на стандартний бісквіт іде склянки борошна - то залежно від власних смаків замініть частину борошна на какао, я давала 3 столові ложки);
- 300 грамів негустої сметани
- 250-300 грамів домашнього сиру
 
Яйця збити з цукром міксером до густої піни. Якщо не лінь - збийте окремо жовтки і окремо білки, розділивши цукор навпіл. Борошно змішайте з какао та поступово додавайте до яєць, помішуючи дерев'яною чи пластиковою ложкою щоб не було комочків.
Форму змастіть з маслом та посипте меленими сухарями чи борошном. Вилийте тісто до форми - по консистенції воно нагадуватиме густу сметану. Випікати 45 хв при 175 градусах (або ж +/- пару хвилин та градусів в залежності від вашої духовки - моя мама пече годину.
Готовий корж викласти на сито чи решітку, розрізати навпіл та дати вистигнути.
Для сирної маси перетерти блендером сир зі сметаною та цукром. Якщо сметана магазинна і, відповідно, рідка - варто додати желатину ( в такому випадку розчиніть його згідно інструкції з додаванням молока, а тоді додайте до суміші та продовжуйте збивати блендером - оскільки в мне сметана для тортів зазвичай домашня - желатину я не беру ніколи).
Охололі коржі за бажанням можна скропити ромом, сиропом чи чимось іншим на ваш смак. Я брала трохи лікеру "Vana Tallin".
На нижню частину викладайте сирну масу та накривайте верхом. Знову ж таки, при бажанні можна збити окремо трохи сметани з цукром та змастити верх і боковини. Я розтопила шоколад і полила глазуркою. Можна посипати цукровою пудрою чи прикрасити вершками. Я трохи ступила, посипавши по не докінця вистиглій глазурці цукровою посипкою, яка, відповідно, успішно розтопилася:(
 Мій тортик провів ніч в холодильнику, а перед подачею - годину при  кімнатній температурі. Щодо начинки: можна експериментувати з кількісним співвідношенням сиру та сметани - залежно чи ви хочете більш легку начинку чи більш ситну.
Пляцок добре смакує як до гарячих напоїв типу чаю-кави, так і до молока.
 Всім бажаю яскравої осені з солодким присмаком, мирних та сонячних ранків!
 p.s. Давненько тут не було Томасика. Жирдяй далі всюди слідує за мною, і коли я щось роблю на кухні - обов'язково має бути під ногами, в прямому значенні цього слова.
 Гарного завершення вихідних та вдалого початку наступного тижня!

4 коментарі:

  1. дуже смачно виглядає тортик! Дякую за рецепт.. випічка з шоколадом то моє все!
    я дякую за "фреску".. не знаю коли я попаду до Львова, але я обов"язково складу собі список закладів, які маю відвідати по твоїм фотозвітам :)))

    ВідповістиВидалити
  2. у холодну погоду. виришила зайти як завжди до Налийки у кошолку!
    рецептик по передний зацинила хвайно и смачно!( випикали)
    и ось сьодни не поленившись спекла пляцка( по цому рецепту)
    скажу смачно.....бо його змели як тильки вин вичах толком не пропитавшись кремом!
    смакотаааааа.дякую за рецептик надийко!

    ВідповістиВидалити
  3. Я теж люблю такий торт, з домашнім сиром!
    Дякую за смачний рецептик і не менш смачні фотки!

    ВідповістиВидалити
  4. класний тортк. бісквіт я так само печу зазвичай:) наступного разу як буду їхати до Львова то запитаю в тебе топ 5 кафе твоїх улюблених:)))

    ВідповістиВидалити