About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

27 квітня 2014 р.

Печена свинина & тушкована капуста

  Нарешті дійшли руки написати пост про ще одну, традиційну для галицької кухні страву. Тушкована капуста. У всіх вона вдається різною, але мусово має бути ароматною та ніжною, зі щедрим сметанковим смаком та духмяними реберцями. Отож, до вашої уваги чергова страва з проробок для "Клубу галицької кухні". До капусти - свинина. Зазвичай я готую ці дві страви окремо, цього разу - як одне ціле. Рецепт капусти скомпонований з кількох джерел - книги, знайомі, власний досвід. Вийшло смачно. Щодо свинини - можна шпигувати чим вам заманеться, гірше не буде:) Але зазначу одне: мняско має бути натуральне, без преміксів і добавок - лише натуральне залишатиметься соковитим і не буде сухим після запікання. Отож, менше тексту - більше рецепту та фото. А їх, цього разу, буде багато:)
Інгридієнти на м’ясо:
- 600-700 грамів свинини
- 1 середня морквина
- 1 ст. л. гірчиці
- ½ червоного пекучого перцю
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. (неповна) чорного меленого перцю
- 2 горошини духмяного перцю
- Неповна чайна ложка цукру
- 1-2 зубки часнику
- Жменя чорносливу
М’ясо замаринувати з вечора. Свинину промити, просушити паперовим рушничком. Моркву почистити і нарізати по довжині на 3-4 смужки. Можна придати їм більш прямокутні форму, з одного кінця «загострити». За допомогою вузького ножа зробити проколи в м’ясі по довжині та засунути в них (так як і при  на шпигуванні) смужки моркви. Далі – до моркви пропхнути чорнослив ( я це робила за допомогою китайських паличок для суші).
В результаті вийде, ніби в м’яса є кістяк з моркви. Часник порізати невеличкими смужечками і обережно нашпигувати ними поверхню свинини. Всі спеції та дрібно порізаний перець перетерти в ступці, горошини перцю порозтискати. Натерти сумішшю м’ясо та відправити на ніч до холодильника, попередньо загорнувши в харчову плівку.
Випікати в «рукаві» протягом 40-60 хвилин (залежно від шматка свинина) при температурі 170-180 градусів. Я попередньо, як класти м’ясо, кладу йому в якості «підошви» порізану кружальцями моркву, политу 1-2 столовими ложками олії та кілька ягід чорносливу – тоді низ не буде сухий, свинина не прилипне і м’ясо буде більш ароматним. Готову печеню нарізати плястерками, подавати гарячою до тушкованої капусти. Моркву та чорнослив, на якій пеклося м’ясо, теж можна подавати в якості гарніру.
Також можна покласти під гніт і як вистигне – нарізати в якості холодної закуски.
Інгридієнти на капусту:
- 300 грамів реберець (краще телячих)
- 1 середня капустина
- 1 морквина
- 1 яблуко (бажано не надто солодке, типу «ранети»)
- 1 невелика цибулина
- 1 ч.л. кмину
- 2-3 горошини духмяного перцю
- 5-6 столових ложок сметани
Ребра посмажити з невеликою кількістю олії на пательні до півготовності і викласти разом з жиром, в якому смажились до посудини, де тушкуватиметься капуста. Найкраще для такого пасує керамічний посуд з кришкою чи гусятниця. Відразу додати спеції. Жменю натертої моркви додала до ребер.
Морквину натерти на терку та спасерувати на олії з дрібно порізаною цибулькою ( як зажарку до борщу). Капусту нашинкувати, добре вимняти  (ніби місите тісто) протягом 5-7 хв., Тоді висипати її до моркви та цибулі на пательні і смажити-тушкувати під кришкою поки не лишиться 2/3 капусти і вона не пожовтіє.
Далі то всьо викласти в ємність до ребер, зверху посолити до смаку.
На пательню налити трішки води і розчинити сметану (брати тільки домашню – магазинна звурдиться) та додати натерте на терку попередньо очищене від шкірки та серцевини яблуко. Залити цим всім капусту і поставити в духовку. Кожні 15 хвилин відкривати і мішати. Тушкувати при 160-170 градусах протягом півтори години.
За смаком можна брати свіжу та квашену капусту у співвідношення 1:1. Для ароматності також можна додавати 1-2 суцвіття гвоздики чи сушені стебла кропу.
 В мене вийшло ось такі дві версії подачі. Рецепт насправді простий, а ось результат вас стовідсотково потішить:) Вдалих експериментів!

11 коментарів:

  1. глиняна тарілка пасує до моркви та красивенного мяска, а в мене знов питання:) - чим замінити чорнослив:)?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хм..а ти його взагалі не їси? просто він дає цікавий присмак. Та й вигляд :) на мою думку по пікантності смачно буде з в'яленими або сушеними томатами ( а нас їх продають в магазинах з іьалійськими товарами), мало б також бути смачно з айвою або сушеними яблуками (але за умови,що вони будуть солодкі), курагу спробуй,але певне затверда буде..родзинки..просто я дуже люблю чорнослив :)))

      Видалити
    2. я його на дух не переношу:)), яблуками здивувала, та все ж вони єдине, що не треба шукати:)

      Видалити
    3. Чесно? Навіть не знаю що порадити.... Спробуй тонесенько нарізані сухі яблука напевне... і побільше спецій...

      Видалити
  2. Фотки усі дуже класні та такі українські:)) про свинину ти правду пишеш, що вона має бути натуральна.обожнюю поєднання мяса з чорносливом:))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую:) наступний пост - присвячується тобі. Сподіваюсь, нині закину:):):)

      Видалити
    2. ура:)) а я вже хотіла просити тебе фотки мені вислати:)))

      Видалити
  3. Красота! Надюша, просто слов нет,чтобы описать все что я ощущаю при виде твоих фотографий! Ну до чего же все аппетитно!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тоню, ну хто б казав!!! я як ваш блог на ніч переглядаю, то потім ще йду до холодильника, бо почуваюсь як собака Павлова - бачу вашу картинку - і зразу слинки пускаю..... особливо на ваш хліб і супчики.... :)

      Видалити
  4. Мням мням смачно!
    Чекаэмо нових дописив у блоци!!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Невероятно вкусное сочетание!! Красивый, очень красивый разрез мяса, чудо!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити