About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

19 квітня 2014 р.

Коржики з маком за давнім сільськи рецептом

У нас вдома на свята зажди була і є традиція - нічого магазинного, все домашнє. Щороку перед Великоднем ми печемо коржики та печенька. Всі рецепти старі та перевірені. Більшість не є естетично-привабливими, але відрізняються цікавим смаком. А якщо врахувати те, що  зараз мало хто готує таке - то просто з'являється звичний спортивний інтерес - колись робили, а я не зможу? Насправді все просто, і зможе кожен.
Найближчим часом будуть інші рецепти, про які мало хто пам'ятає, але не забуваймо, що все нове - це просто забуте старе.  Скажу одне - ці коржики подобаються багатьом, рецепт сільський, а отже не передбачає використання магазинних жирів та сметани. Але раджу не полінуватись і закупитись на базарі - результат того вартує. Також щодо маси - жоден блендер чи кухонний комбайн не замінить макітру. То як таїнство яке тільки двічі в рік - на Паску та Різдво дасть позитивний результат:)

- 1 склянка сметани
- 200 грамів смальцю ( можна замінити на 100 грамів смальцю + 100 грамів маргарину\масла)
- 30 грамів дріжджів (не сухих!)
- 1 жовток 
- 1 столова ложка цукру + 1 чайна
- дрібка солі
- орієнтовно 2 склянки борошна (дивіться по ситуації, оскільки залежить від жирності сметани та розміру жовтка)
- макова маса (рецепт далі)

Дріжджі розвести з чайною ложкою цукру та чайною ложкою  борошна у столовій ложці теплого молока. Дати 10-15 хвилин постояти. У велику миску влити сметану, вбити яйце, кинути цукор та дрібку солі, додати жир ( смалець чи смалець з маргарином) та додати дріжджову масу. Додати борошно – має вийти густе тісто, яке буде гарно міситись та буде мяким. Чимось схоже на тісто для вареників, тільки менш туге. Дати тісту постояти 30 хвилин в теплі накривши рушником, аби не сохнув верх.
Дошку посипати борошном, розкатати тісто на 0,5 см завтовшки та витискати маленьким кружальцями (орієнтовно 3 см діаметр).
Дечку змастити олією, викласти печеньки і дати постояти протягом 10-15 хвилин аби підросли. Випікати в розігрітій до 180-200 градусів духовці протягом 20-25 хвилин (орієнтуйтесь по вашій духовці). Готові коржики дещо підрум’яняться, будуть мати крихку текстуру.
Готові печенька зняти з дека та, посипавши цукровою пудрою, скласти в посудину чи на тацю.
Коли повністю вистигнуть – перемастити маковою масою. Для неї знадобиться: склянку сухого маку залити окропом та дати постояти аби набух ( протягом двох годин). Далі злити воду  і розтерти в макітрі. Далі додати 30 грамів вершкового масла, ложку меду, чайну ложку кориці, столову ложку коньяку та 2/3 склянки цукру. Перетерти до однорідної маси. Змащувати половинки  масою та зліплювати докупи. Додатково посипати пудрою. Особливо смачні коли постоять ніч-дві.

Смачного вам Великодня і гарного настрою!!! Ну і чекайте продовження :)

4 коментарі:

  1. хочу бандеролюю цієї смакоти:)!

    ВідповістиВидалити
  2. :)) до тебе хоч не заходь зранку , завжди такі смачні фото і рецепти :)))
    а я ще й так люблю різні коржики!
    от тільки но розберуся з макітрою і маком - ніколи сама не перетирала і нічого з маком не робила.

    ВідповістиВидалити
  3. Ой, как вкусно! Надюша, я почему-то никогда не пекла печенье на смальце, но подозреваю, что оно получается очень нежным и рассыпчатым!

    ВідповістиВидалити
  4. В мене точно такий рецепт цих печеньок.Тільки дріжджів там має бути на кінчику ножа) І воно виходить слойоне!

    ВідповістиВидалити