About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

15 квітня 2014 р.

Паска

Публікую я різні рецепти, а час вже й про паску написати, адже вже за кілька днів у багатьох домівках з'явиться аромат цієї духмяної святкової випічки:) І працюватимуть господині біля плити по всій країні, це вже точно, адже кожен на свято хоче пригостити чимось особливим, смачним та гарним. В мене вдома паски традиційно пекли на Чистий четвер. Коли Великодні свята припадали на теплу погоду - особливо гарно було коли допікались останні паски, тоді ми відкривали двері на двір, де цвіли груші та яблуні, все зеленіло і співали пташки... То було напевне найкраще відчуття перед святом, і все це в доповненні неймовірного аромату від випічки!
Цього року Великдень обіцяють дощовим, та паски будуть пектись яік завше - сонячні і яскраві:) Цьому рецепту років і років, а головне -  він перевірений часом, тому тож має вдатись у кожного, хто схоче приготувати:)
Головне - свіжі домашні яйця, якісне молоко, спеції і сили, аби довго місити тісто:) Важливі в приготуванні паски і думки - не має бути злоби чи образи, треба бути радісним та почуватись щасливим, і тільки тоді паска вийде пишна та смачна:) Дана паска пеклась дещо завчасно, як проробка для "КГК". І була успішно з'їжена:):):)
Отож, для рецепту знадобиться (на 6 середніх пасок – діаметр дна форми 9-11 см, висота – 16-20 см орієнтовно):
- 100 гр дріжджів
- 0,5 л молока
- 1 кг борошна
- 10 жовтків + 1 жовток на помазку
- 150 грамів масла
- 2,5 склянки цукру
- ¼ склянки олії
- Цедра з 1 лимона
- 1 склянка родзинок
- 2-3 зірочки бадьяну (анісу)
- 1 чайна ложка меленого кардамону
- 1 пакетик ваніліну
Молоко підігріти, додати до нього 1/3 загальної кількості цукру та дріжджі, перемішати. Додати 200 грамів борошна.  Добре вимішати, накрити рушничком та поставити в тепле місце на 2 години ( за цей час воно підніметься і почне «грати»).
Жовтки збити цукром в тугу піну.
Додати до опари перетерті з рештою цукру жовтки та решту борошна. Місити в великій мисці близько 30-45 хвилин.
По трошки додавати топлене масло та олію ( найкраще за схемою – трішки масла-трішки помісили-трішки масла-трішки помісили і т.д., аби жир вбирався поступово). Насамкінець додати цедру з одного лимона, прянощі та родзинки. Знову ж таки накрити рушничком і поставити в тепле місце на годину.
На дно формочок застелити вирізаний по розміру пергамент, щедро змастити дно і стінки ємностей для випічки жиром – найкраще підійде домашній смалець.
З тіста сформувати маленькі палянички, які по об’єму займуть 1/3 висоти форми. Розклавши все тісто поставити аби ще хвилин 25-35 підходило. Змастити зверху збитим жовтком вже перед випіканням. Випікати при 180-200 градусах до повної готовності ( час залежить від форми , на середні  потрібно орієнтовно півгодини).
Готові пасочки «викинути» з форм на рушник, та дати вистигнути. Можна декорувати білковою глазуррю ( на один білок півсклянки цукрової пудри та трішки соку лимона, перетерти (не міксером!) до однорідної маси. При потребі, якщо білки були з великих яєць, додати ще пудри. Глазур не має бути рідкою. Застигає орієнтовно 2-3 години.
Якщо хочете прикрасити квітами чи листям з тіста – візьміть те ж тісто, що й на паску, але домісіть до нього борошна, аби воно стало тугим, як пластилін. Сформуйте бажані декори і викладіть на паски, коли ті вже 15 хвилин постоять. Можна і взагалі викладати перед тим, як змастити білком. Класти варто ближче до центрі – при випіканні декори будуть зсуватись до країв.
 Бажаю всім вдалої підготовки до свята!!! І звісно ж, вдалих експериментів:)

15 коментарів:

  1. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Надюша!!!! Это просто волшебство!!! Ох, до чего же ярко, красочно, красиво!!! А пасочки-то какие, мама-дорогая! Тесто пушистое, выпечка шикарная! Я пеку постоянно по одному рецепту, но сейчас задумалась а не поэкспериментировать ли мне в этот раз?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тоню, мені здається, що з вашою вправністю вам будь-які експерименти під силу:)

      Видалити
  3. А чому ти не виставляеш нових святкових страв?
    Свято наближаеться, посовитуй, розкажи що гутувати на святковий стил?

    ВідповістиВидалити
  4. Фото такі класні кольорові....аж запахто свіжою випічкою. Я минулого року теж вперше пекла - ну і вдлось...щастя було ого-го!! :) На жаь, цього року не вийде пекти за банальною причиною - завантажена по роботі і то до четверга і в сам четвер, а в суботу ми вже їдемо до бабусі. Так що білою заздрістю заздрю, адже вже встигла відчути, яке це особливо таїнство -пекти свою власну пасочку.Веселих свят!

    ВідповістиВидалити
  5. Надь. я планую спробувати твою пасочку :)) Фото такі апетитні, такі живі, домашні, сімейні :))
    а з білками що робити? я так розумію що на глазур же не підуть всі 11? а якщо яйця вязати цілі? :)) /хоча у нашій місцині також на паску беруться одні жовтки і також в районі 10 штук :))) - напевне це такий історичний рецепт /
    в мене, взагалі, зажди проблема з тими білками - з меренгами чи бізе в мене якось не склалося. і коли ще вилити один-два я можу, то 10 це вже трохи занадто!? :)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щодо білків - у мене та ж проблема,але знайшла вихід,от тільки через брак часу не встигла опублікувати. Злийте білки в банку,щільно закрийте кришкою,тримайте в холодильнику,а у вівторок я опублікую рецепт,що під силу навіть дітям:) а в паску дають тільки жовтки тому,що тоді вона буде більш ришна і пухка,як і в класичний бисквіт :)

      Видалити
    2. дякую! я все одно буду робити на півпорції, а 5 білків, це не так тсрашно як 10 :)))
      і буду чекати вівторка! :)))

      Видалити
  6. Ой ця пасочка аж через монітор пахне....

    ВідповістиВидалити
  7. Щиро дякую за рецепт. Учора пекла - пахло на весь будинок))) Єдине, що не сподобалось, тісто страшно прилипало до рук, не зважаючи на змащені олією руки, а так пасочки вийшли пухкенькі і сподіваюсь смачненькі) Чекатиму рецепт для утилізації білків.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ой-йой!!!! А білки все чекають у холодильнику, що ж з ними зробити. Шкода, якщо пропадуть(

      Видалити
    2. нині все буде:) просто фізично не встигаю...:(

      Видалити