About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

10 квітня 2014 р.

Холодник

 Продовжую задовольняти цікавіть тих, кого заінтригувала галицька кухня. Є в ній така чудна перша страва як холодник. Холодники є різні - солоні і солодкі, густі і рідкі, але обов'язкова умова - подача холодними. У більшості випадків до них додається сметана.
Зізнаюсь, я готувала цю страву вперше, але результатом була задоволена. Страва має цікавий смак, дуже ароматна і ситна. Я традиційно готувала в своєму дволітровому банячку:) Мені знадобилось:
- 500 грам телячих реберець
- 2 горошини духмяного перцю
- 5-6 горошин чорного перцю
- Корінець петрушки (бажано сушений, він дасть кращий аромат, ніж свіжий)
- 3-4 зубки часнику
- Лавровий листок
- Середній буряк
- 3-4 корнішони (або ж один більший квашений огірок)
- 8-10 перепелиних яєць
- 0,5 л. сметани
- Пучок кропу
- Чайна ложка лимонного соку ( орієнтовно – сік половини середнього за розмірами лимону)
З реберець та прянощів (часник просто очистити, але не нарізати зубки на шматочки) зварити міцний бульйон, дати настоятись. Буряк відварити, дати охолонути. Натерти на крупну терку та тушкувати 5-10 хвилин з 2 столовими ложками олії в сотейнику на невеликому вогні, аби трохи пустив сік. Додати лимонний сік та ще потушкувати 2-3 хвилини. Зняти з вогню. Додати черпак бульйону, накрити та дати трошки постояти.
Бульйон зцідити в окрему каструлю, довести до кипіння, додати тушкований буряк та сметану, посолити, поперчити, накрити і зняти з вогню ( не давати кипіти далі). Корнішони порізати невеличкими шматочками ( в літню пору можна замінити свіжими огірками), зелень промити та дрібно насікти і додати то всьо до холодника.
Перед подачею в кожну тарілку покласти 1-2 зварених перепелиних яєчка та обібране з ребер м’ясо. І залити рідким. За бажанням можна додавати також варену картоплю чи яблука. Добре смакує охолодженим (можна перед подачею додавати в тарілку лід). Замість  телятини можна додавати ракові шийки або курятину.
Готовий холодник перед подачею посипати зверху зеленню.
 Смачного:)

5 коментарів:

  1. А цей шедевр истивний? на вигляд такий як борщ, колир и подача класни! А смак який? Його исти можно?????
    Бо та галицька кухня на любителя на гуцула, до не вси зможуть то зисти!!""
    Але всим смачного!!!!!!
    А напишить щось нове про якогось смаколика ще!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Заміню реберця на свинячі або курятину, бо не їм волово-телячі деталі ;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Раджу брати свинину,бо з курки не вийде такого навару. А вже потцм до готового холодника можна додати окремо зварену курятину. Але головне ркберця :)

      Видалити
  3. Надюша, вот не поверишь, никогда не ела и не готовила холодные первые блюда. Но глядя на твои фото, так захотелось тарелочку этого холодника! Умеешь ты аппетит нагонять! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ну я теж думала що не вмію, насправді все дуже просто, а для вас, Тоню, то взагалі не становитиме складнощів:)

      Видалити