About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

24 січня 2014 р.

Fish. Pasternak. Turkey

Вже кілька днів нічого не писала - прихворіла... Звечора температура, яка не хоче спускатись нижче поділки 37,8, зранку - таблеточки і на роботу... А ввечері вже ні на що сил немає - дивимось трансляції з Києва по "Громадське ТВ" і спати... У Львові зима - купа снігу, вітер, мороз - тільки в хаті сидіти:) Але повернемось до блогу.
Ви вже напевне читали про мій експеримент з пастернаком. Так от, він вдався, тому я вирішила продовжити - цього разу використала корінь як складову гарніру. Ідеально до риби! А ще й з гранатовим соком... Словом, нагадалась мені жовтнева поїздка до Туреччини:) Коли я була в Туреччині в жовтні - відпочивала в Сіде - курортній зоні з  чудовими піщаними пляжами, символ якої саме гранат - червоний, соковитий та ароматний. Тому кину в пост ще кілька сонячних фото з поїздки, аби додати різноманіття і зробити міні-екскурс в сонячну пору(напевне руки так і не дійдуть написати про то більше...).
Так от, на обід вихідного дня для двох мені знадобилось:
- 2 невеликих стейка сьомги
- 2 зубка часнику
- чайна ложка сушеного розмарину (свіжий був би краще, але не мала)
- сіль, цукор
- чайна ложка меду
- оливкова олія
- великий корінь пастернаку
- маленька цвітна капуста
- 50 грамів масла
- гранатова поливка-соус ( 2 столові ложки гранатового соку(тільки не з пачки, а витиснутого самотужки!), чайна ложка оливкової олії та чайна ложка меду)
Для початку миємо цвітну капусточку та ділимо на суцвіття. Корінь пастернаку миємо, очищаємо та ріжемо на шматочки десь 1х1 см. Все це разом варимо у підсоленій воді в невеличкому банячку з грубим дном. Орієнтовно хвилин 30 ( на невеликому вогні, але без кришки!). Головне - аби пастернак став м'яким. Цвітна капуста розмякне скорше. Як буде готове - злийте практично всю воду, лишіть трішечки на самому дні, додайте масло і стовчіть в пюре. Хочете - товкачиком до картоплі, хочете - блендером. Ніжне, ароматне, ням-ням! Ніколи навтіь не думала, що вийде такий смак!
Тепер щодо риби. Все дуже просто. Філе натерти сіллю та цукром (на чайну ложку солі пів чайної ложки цукру). Часник 1.або нарізати продовгастими шматочками і нашпигувати стейки 2.або покришити дрібно і втиснути в рибу ( в мене стейки були примерзлі, тому прийшлось робити згідно з варіантом №2). 
Верхню частину риби змастити медом та щедро посипати розмарином ( "дно" риби відповідно теж не обділяємо спеціями!). Я традиційно в дечку під рибу кладу моркву, аби не прилипала.
( І щоразу згадую "Смачну подорож", завдяки якій в мене з'явився цей помічник-професіонал:))
 Зверху ще поливаємо рибку олією і на 20-25 хв (залежно від розмірів риби) в духовку нагріту до 170 градусів. Печемо рибку прикриту фольгою. Після вказаного часу фольгу зняти і пекти ще 5 -7 хвилин (якщо товщина стейка менше ніж 2 см - варто зменшити час приготування).
Коли рибка спечеться - кості легко виймаються. Тому ідеальна подача - ніжне пюре з ніжним філе. Рибку зверху полити гранатовою поливкою, кисло-солодкий смак якої добре доповнить смак. Думаю, поливка з журавлини теж пасуватиме.
Як висновок:
- пастернак можна додавати і до картопляного пюре, але хоча б у пропорції 1 до 3, краще - 1 до 2 (тоді і аромат відчуватиметься, і смак);
- пастернак має нейстральний смак, виражений аромат і ніжну структуру - добре підійде як гарнір до риби, птиці та печінки;
- пастернак - дуже корисний овоч-корнеплід, який варто ввести до свого раціону, адже згідно з вікіпедією та розумними книжками саме пастернак "дуже корисний при жовчно-кам'яній і нирково-кам'яній хворобах, подагрі, після тяжких захворювань, при нервових розладах, туберкульозі, емфіземі, пневмонії, бронхіті, покращує функції органів травлення, збуджує апетит, стимулює діяльність залоз внутрішньої секреції і обмін речовин, зміцнює стінки капілярів, знімає пропасницю і спазми, забезпечує сильну сечогінну дію, сприяє виведенню каменів та солей, є болезаспокійливим, бактерицидним і тонізуючим засобом.Інколи застосовують для лікування простати." - недарма наші пращури використовували його як складову багатьох страв!
- спробуйте, не пошкодуєте!
п.с. Ну і обіцяний бонус:)
 На старих вуличках продають багацько різного кольорового мотлоху:)
 І смачного теж:)
 Продавці тут відповідальні:):):)
 Саме в Сіде роблять найкращі гранатові фреші... А також добру каву по-турецьки, яку ми пили в маленькій кав'ярні очікуючи закінчення зливи. Після дощу все було яскраво-зелене... А було це в середині жовтня:)
А це - перестиглі гранати.. Вони тріскають на сонці - гарячі, переповнені густим соком..
А це - дзеркальна вітрина - сподобалась вона мені...
Залишки старого міста (до нашої ери) та його мешканці
А ближче до моря життя вирує...
 Десь отак виглядала моя щодення вечеря - морепродукти, сир, грильовані овочі. Ну і фрукти (добре що солодощі в кадр не помістились, а то б ви подумали, що я бегемот:) )
Надобраніч!
 
п.с. Сподіваюсь, ви не забули,  про що йшлось на початку посту:)?

6 коментарів:

  1. Фотографии супер!Обычно,не особо люблю смотреть фотографии с отдыха чужих людей,но эти очень классные,завораживают,если бы я там была,то снимала бы то же самое))))Круто!Выздоравливай и не болей больше!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зізнаюся - я теж не фанат фото на пляжі чи лежаку. Звісно, є й такі в сімейному архіві, але вони дійсно нікому не цікаві, краще якісь симпатичні місцини показати:) Дякую, старатимусь - в хворобі мало приємного...

      Видалити
  2. Вав! Сонце, яскраві фарби, позитив! Очей не відірвати!
    Фотографії бомбезні!!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Столько вкусных блюд..ммм. Слюной можно подавится)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ні-ні-ні, всі читачі мені потрібні живими:):):)

      Видалити
    2. ))) а я мультиварку испытываю) Пробовала сделать солянку, не суп)) А то обычно суп да суп)

      Видалити