About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

8 січня 2014 р.

Пампухи різдвяні, духмяні, рум'яні :)

 Тривають різдвяні дні, пора ялинкових вогнів, пахучих узварів, хрумкого печива, неймовірних домашні ковбас, час особливих страв та кулінарних фіглів, чарівний період колядок та щедрівок. 
Різдвяна пора - це час особливих традицій та символів, коли кожен атрибут має своє значення. Українські традиції є дуже різноманітні, в кожному регіоні свої, та шкода, що зараз багато хто забуває про то... 
Ялинки це добре, але має бути місце і для дідуха - ритуального снопа, прикрашеного стрічками, горіхами, солодощами. Так і на святковому столі - мають бути традиційні ласощі. Оскільки мова піде про пампухи, то хочу зазначити, що з давніх-давен вони були символом сонця, а отже такі смакотульки на вашому столі не тільки потішать шлунки,  а й наповнять теплом оселю:)
В кожній родині є свій особливий рецепт куті, символу достатку, своїх вареників (символу місяця), свого борщику, своїх солодощів. А я, повторюсь, випробовую рецепти ідеальних пампухів. Щось мені в кожному не подобається - то пропорції, то тісто, то якість його сходження. Маю книжку сімдесятирічної давнини - в спадок дісталась :), то в ній є маса доступних рецептів - адже тоді не було ні добавок, ні ароматизаторів, ні розпушувачів, все було просте і натуральне. 
Я робила не надто великі, бо не мала великого баняка до смаження. Готові мають десь 6-7 см. в діаметрі, але це не завадило їм бути смачними.
На порцію пампухів вам знадобиться:
- півкілограми борошна
- півлітри молока
- 4 столові ложки цукру
- 50 грам дріжджів
- столова ложка спирту, або келішок коньяку чи горілки
- цедра з однієї апельсини
- 100 грамів теплого масла
- 3 жовтки + 1 яйце
- цукрова пудра до посипки та мак або варення до начинки

Приготувати опару, як на стандартне дріжджове тісто, поставити на півгодини-годину. Далі додати до борошна дріжджову масу та молоко. Жовтки з'єднати з цедрою та цукром, добре перетерти, додати до борошна. Додати спирт, почати місити, в кінці додати масло та ціле яйце. Місити довго, як на паску. Тісто поставити в тепле місце на півтори-дві години.
Розкатати тісто пластами, покласти на один начинку, зверху накрити другим. Витиснути пампухи з допомогою склянки (я витискала трохи менші). Заліпити по краях, скатуляти в руках в кульку. Дечки змазати жиром та викласти пампухи, аби підходили. Помазати ще зверху олійкою - тоді  всі шви зрівняються. Нехай так постоять десь з півгодини в теплому місці.
 Пампухи смажити в розігрітій олії по 5-7 хвилин. Готові - діставати на пергамент, аби стік зайвий жир. Як трохи охолонуть - посипати цукровою пудрою. Можна полити глазуркою.
 Так що Різдво в нас було традиційне:)
З порції вийшло орієнтовно 33 чи 34 штуки (я їх їла ще гарячими, тому важко порахувати:) ). Вийшли маленькі, охайненькі і пахучі. Звісно, зачерствіти у них більше шансів, ніж у більших, та такі довго не залежуються:)

15 коментарів:

  1. чудові, смачні, святкові фото!

    ВідповістиВидалити
  2. С Рождеством Христовым!!!!Какая вкуснятина на фотографиях!!!Так и хочется попробовать!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую:) були б ближче - запросила б в гості, а так можу хіба сказати, що рецепт дуже простий, і приготувати такі вдома не буде складно:)

      Видалити
  3. Чудесные пампушки! и очень красивое фото с пшеницей!

    ВідповістиВидалити
  4. Ах, до чего красивы эти румяные пампушки! Надюша, вот умеешь ты сфотографировать все так аппетитно, что сил нет рассматривать твои фотографии!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви мої фото ввечері розглядаєте, як повечеряєте, а я ваші дивлюсь зранку на роботі, коли не встигаю поснідати, чекаю обіду і пускаю слинки:):):)

      Видалити
  5. Надійко , сьогодні роблю пампушки , мені здається що там помилка - мабуть на таку кількість молока , а саме 0.5 л замала кількість борошна ( 0.5 кг) , чи я помиляюся?

    ВідповістиВидалити
  6. Так,по ходу я неуважна.. там таки кілограм пішов..треба виправити:)

    ВідповістиВидалити
  7. Привіт! Стільки часу тримаю пост відкритим, лиш тепер взялась написати.
    Мабуть смачнющі пампушки з маком!
    Дякую за поради! Але я ними не скористалась, лиш додатково вдохновилась!
    Готувала по рецепту Дарії Цвєк. Теж випробуваний рецепт.
    Дуже розщедрилася, вирізала склянкою, таку пампухи великі гарні повиростали.
    Але і так все гарно поз'їдали. Ще б, з свіжою вишенькою всередині!
    Дуже сподобалось передостаннє фото з гарним п'ятигранним боке! ;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. првіт:) боке вийшло чисто випадково - напевне за рахунок світла лампочок, що відблискували в гірлянді:) а я з вишнями не робила, але наступного разу треба буде :)

      Видалити
    2. Хороша випадковість! :-)
      А у нас здавна в родині робили пампушки без нічого.
      То я колись за коляду отримала ще й пампушку з вишнею. Була вражена, що така смакота буває, що в пампушку щось кладуть! :-))) То впросила маму таке ж спробувати!

      Видалити
    3. А в мене вдома їх і не пекли, то більш для Галичини характерна різдвяна традиція, але цього разу і на Рівненщині були пампухи:)

      Видалити
    4. То Ти сама з Рівненщини? А вийшла заміж у Львові?

      Видалити