About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

1 січня 2014 р.

Смак свята.6.Борщ з вушками

Всіх іще раз вітаю з Новим роком і продовжую публікувати рецепти галицької кухні - насправді прості, але корисні і смачні. 
Зізнаюсь - якби не той збірник я б певне так і не вміла б готувати саме такий борщ, оскільки той, що готую зазвичай суттєво відрізняється, як інгредієнтами, так і процесом приготування. 
Фактично, для даного борщу потрібно 5 днів, тому можете сміливо починати робити буряковий квас - і на Святвечір матимете борщик :)
На буряковий квас (літрова банка):
- 2 середні буряки
- скибка чорного хліба
На борщ (баняк 3-х літровий):
- 2 середні буряки
- 1 середня морквина
- 1 середня цибулина
- величенький корінь петрушки
- ¼ невеличкої капустини
- кілька сушених білих  грибів
- 1 столова ложка олії+столова ложка борошна
- сіль, цукор, лавровий листок, по кілька горошин духмяного та чорного перцю
На вушка:
- жменя сушених білих грибів
- маленька цибулина
- 250-300 грам борошна
-сіль+перець

За 4-5 днів до приготування борщу готуємо квас. Буряк очистити та нарізати шматочками (2-3 см), засипати в банку та залити холодною водою, аби покрила повністю. Зверху покласти скибку чорного хліба. Накрити марлею та поставити в теплі (я ставила біля батареї. На другий-третій день в кухні був відчутний запах буряка )
Для борщу буряк, моркву та петрушку почистити. Гриби я попередньо замочувала на кілька годин. Відцідивши – порізала дрібно соломкою. Буряк розрізати на четверо, моркву та петрушку дрібно нарізати (або ж натерти на крупну терку). Цибулю я варила цілою, а потім просто дістала з борщу. Теоретично її нарізати як і моркву. Але я завжди цибулю якщо варю – то цілою, бо мій чоловік її недолюблює. Овочі та гриби покласти до баняка  і варити під закритою кришкою на невеликому вогні до готовності (в мене десь хвилин 40 вийшло, але вогонь був маленький, і воно скорше мліло, а не варилось).
Дістати шматки буряка, потерти на крупній терці та скропити лимонним соком (або оцтом).
Засмажити борошно на олії  до золотавого кольору, додати до борщу. Додати горошини перцю. Далі дати борщу закипіти, посолити, вимкнути вогонь. Додати натерті буряки та склянку бурякового квасу (в мене пішло орієнтовно 350 грамів квасу). На кілька хвилин вкинути лавровий листочок (але хвилин за 7-10 дістати). Можна дати ще пів чайної ложки цукру.
Обов’язково дати борщу настоятись.
На вушка просіяне борошно з теплою водою замісити в еластичне тісто як на вареники. Можна додати до тіста кілька крапель олії – буде м’якше і краще міситиметься.
Гриби для начинки замочити з вечора, потім в тій же воді відварити. Порізати дрібненько. Цибулинку подрібнити та підсмажити на олії до золотистого кольору, додати гриби, посолити, поперчити.
Тісто тонко розкачати. Можна порізати на квадратики 3-4 см, можна повитискати маленькою стопочкою. Покласти начинку у зліпити як на пельмені. Фактично і вийдуть маленькі пельменьки-вушка ( або ж маленькі равіолі:) ) 
Дошку застелити рушничком, присипати його борошном. Викладати вушка, аби не торкались. Варити у великому банячку в  добре посоленій воді. Коли поспливають і трохи набухнуть – дістати шумівкою, аби стекла вода. Скласти в миску, перемастити олією, аби не склеювались. Якщо до подачі довго – тримати на водяній бані.
Перед подачею на стіл розкласти по тарілках вушка, залити борщем.
Найчастіше подається у спеціальних кружках, і подається тільки рідке, якщо не піст - додається сметанка. Але овочі з борщу теж смачні, ароматні, з приємним кисло-солодкавим присмаком, тому можете подвати разом, гірше від того не буде:)
В ідеалі вушка мають бути манюсінькі, в мене вийшли середні. На смак - цікаво, адже білі гриби є дуже ароматними та м'ясистими. Спробуйте, буле смачно!

2 коментарі:

  1. Надя, з Новим роком!
    Щастя, радості, везіння і хорошого настрою!
    Хай всі плани Твої втіляться, а мрії почнуть збуватися!

    Сиджу і облизуюся! Обожнюю вушка у борщику на Святвечір!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за вітання:)

      Ну ще зовсім трішки і буде Різдво:) і купа різних смачних штукенцій:)

      Видалити