About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

6 січня 2014 р.

Смак свята.12.Кутя

А ось і останній, дванадцятий, найважливіший рецепт святвечірнього столу зі збірника від "Клубу галицької кухні" - кутя. Не зважаючи  з якого ви регіону України, з-поміж усіх страв на святковому столі в кожній оселі почесне місце займає саме кутя, особлива ритуальна страва нашого народу. 
Немає неправильних рецептів куті, адже в кожному домі, в кожній родині свої звичаї та свої традиції, свої уподобання та свої смаки.
Пропоную рецепт куті, який робить моя бабця. Всі імпровізації вітаються:)
Вже зовсім скоро всі ми сядемо за святкові столи, аби в спільній сімейній вечері згадати пра таке важливе християнське свято, як Різдво - напевне найсвітліше, найзатишніше, найсімейніше свято. 
Аромати випічки та узвару, голубців та вареників, рибки та юшки, вогні ялинки та запах сіна, лунка колядка та перша зірка...
Нехай це радісне свято принесе в ваші оселі лише мир та злагоду, любов та  щастя.
Христос рождається!!!

На великий полумисок куті знадобиться: 
- 2 склянки куті (пшениці)
- 4 склянки води
- склянка маку
- склянка цукру
- склянка в’ялених слив (або чорносливу)
- півсклянки цукатів
- склянка родзинок
- півсклянки посічених горіхів
- 2 столові ложки меду
- склянка узвару
Кутю звечора добре промити та залити водою. На ранок ще раз промити. Довести воду до кипіння, додати зерно і варити на малому вогні 2-3 години, при потребі підливаючи воду. Можна готувати в духовці. Варити, поки кутя не розвариться.
Мак кілька разів промити, залити кип’ятком та накрити щільно кришкою, аби пропарився. За хвилин 20-30 коду злити, мак пересипати до макітри та інтенсивно розтирати, поки мак не побіліє і не стане братись грудочками. Додати цукор і ще терти (на крайній випадок перемолоти в м’ясорубці, але то не те..).
Узвар підігріти та розвести в ньому мед. Родзинки промити. Сливи нарізати соломкою.
Кутю добре вимішати з медом, додати цукати та горіхи.
Додати узваром, в якому розчинений мед,  родзинки, сливи. Якщо любите більш рідку кутю – додайте більше узвару. 
 Смачних вам свят!!!
P.S.1. Домашні цукати: шкірки апельсинів дрібно нарізати та залити водою. Воду щодня міняти, а шкірки мають стояти 5-6 днів у відкритій ємності. Варити у великій кількості води 20 хвилин, далі воду злити і налити свіжої, аби покривали шматочки. Додати на (орієнтовно) шкірки з однієї апельсини 4-5 столових ложок цукру і ще варити, поки цукор не розчиниться. Коли вода википить – посипати ще трохи цукром, вимішати та перекласти в банку, яка щільно закривається, зберігати в холодильнику.
P.S.2. Домашні в’ялені сливи (готуються завчасно): тверді, або трохи недостиглі, сливи-венгерки просити та поро різати надвоє. У баняк викладати шарами, пересипаючи невеликою кількістю цукру. Зверху накрити пергаментом та поставити банячок дещо меншого розміру, на який покласти щось тяжке – типу щоб вийшов гніт та  поставити в  прохолодне приміщення на добу. Далі злити сік у поставити ще на добу.
Деко застелити пергаментом, викласти сливи в один шар, аби половинки не торкались одна одної та поставити в духовку на 20 хвилин на температурі 140 градусів. Повторити кілька разів протягом двох діб, час від часу перевертаючи сливи. Сливи повинні в’ялитись, а не сушитись. Готові сливи пересипати цукровою пудрою та тримати в холодильнику в герметичному посуді. Для куті такі сливи кращі, ніж чорнослив, оскільки не є надто м’якими та при нарізанні мають більш естетичний вигляд, оскільки тримають форму, ну і мають більш виражений сливовий смак.

Немає коментарів:

Дописати коментар