About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

4 січня 2014 р.

Смак свята.10.Вареники

Оскільки до рецепту оселедця фото було мало, то вирішила сипнути ще трохи знимок:) Цього разу з варениками, або як їх називають на Галичині - пирогами (але не плутати з пиріжками, що печуться :)
Чому рожеві? Бо хотілось чогось оригінального, адже потрібно було зробити гарне фото до міні-збірника від "Клубу галицької кухні". А звичайні вареники зазвичай виходять сіруватого кольороу, а як ще й з капустою - то взагалі з коричневим відтінком.
Я робила два види начинок, але обидві з додаванням білих грибів. Вийшло дуже ароматно і смачно. Я чомусь раніше не практикувала саме таке наповнення вареників, а дарма... Взагалі, мушу сказати, що участь у цьому проекті пішла мені на користь. Справа в тому, що були рецепти які я знала, але ніколи за ними не готувала, бо думала що то складно і не смачно. Помиялась. Визнаю. Святвечірні страви не можуть бути несмачними апріорі.
Коли я готувала вареники до фото - чоловіка не було вдома, він активно брав участь у Євромайдані в Києві,  а наліпила я їх багацько. Що робити? Покликала Леську, ми втоптали макітру тих вареників, вона ще й з собою взяла:) Словом, тест-драйв вони пройшли успішно, тому щодо кольору будьте спокійні - вони їстівні:)
Також при нагоді можете зготувати зелені вареники (зі шпинатом) чи жовті (з додаванням куркуми). Теоретчно, тісто що на пасту, що на вареники можна забарвлювати однаково:) Якби мали чорнило каракатиць і кальмарів - то і чорні вийшли б, але то якось печально, рожеві - більш радісні. Словом, пропоную вам рецепт пирогів для блондинок :) :) :)
Отож вам знадобиться
( на 50 невеликих штук)
- склянка квашеної капусти + склянка сухих білих грибів ( на крайній випадок печериці в співвідношенні до білих 50-50)
- або ж 3-4 відварені та потовчені в поре картоплини і ті ж пропорції грибів
- 2-3 склянки борошна
- склянка бурякового квасу + 3-4 столові ложки бурякового соку
- столова ложка оливкової олії
- сіль, перець, цукор, олія до смаження
- дві цибулинки середнього розміру
Щодо рожевого тіста: 
знадобиться 3-4 столових ложок бурякового соку ( натертий буряк поцукрувати, аби пустив сік і дати трохи постояти. Далі зцідити, додати трішки оцту чи лимонного соку.
Замісити тісто з борошна та підігрітого бурякового квасу, додати сік з буряка та оливкову олію. Місити, поки тісто не стане еластичним та перестане липнути до рук. Тоді зробити «ковбаску», від якої відрізати шматочки-галушечки та розкатувати їх на кружальця. Ну або ж розкатати тісто і витискати кружальця формочкою.
Для начинки гриби відварити, відвар злити в окрему ємність, а гриби дрібно нарізати.
Капусту посікти. На розігріту пательню влити олію та всипати подрібнену цибулю. Коли зарум’яниться – додати капусту і тушити, поки вона не стане геть м’яка, доливаючи до неї потрохи грибного відвару. Додати подрібнені гриби, посолити, поперчити, поцукрувати і ще трохи потушкувати. 
Дати охолонути. Приготувати зажарку – подріблену цибулю підсмажити до золотистого кольору в достатній кількості олії.
Якщо готуєте з картоплею - то відваріть  кілька картоплин, але всю воду не зливайте - оскільки вам треба зробити картопляне пюре, а молоко якось не пасує додавати до пісного. Перетовчіть підсолену картоплю в пюре з додаванням грибів ( відварені білі гриби порізати дрібно і підсмажити з цибулькою на олії) - відповідно отримаєте картопляне суфле, інакше не назву, бо вийшло справді дуже ніжно. Між іншим, якщо у вас залишиться така картопляна начинка - додайте яйце, столову ложку олії і борошна - матимете ідеально тісто на зрази (якщо з начинкою)  чи крокети (якщо без) - я так часто роблю, бо маю хворобу "на око" - не дуже дружу з кількістю...
Далі ліпимо вареники:)
Готові вареники викладати на посипаний борошном рушничок. Ліпили вдвох з Томасом, істинним шанувальником галицької кухні:)
Варити вареники в добре підсоленій воді, поки не поспливають. Викласти в полумисок та змастити зажаркою, аби не злипались. На фото - вареники политі гарбузовим пюре - смачно, між іншим!
Кольорового вам Різдва та лише приємних вражень від їжі! :)

8 коментарів:

  1. Ой, які ж вони чудові! Отак дивишся на твої вареники, Надю, і починаєшь посміхатися!))) Хочу, дуже хочу рожевих вареників! На Святвечір нароблю і собі таких гарнюнь!
    Ти до соку буряка додавала оцет, щоб колір залишився яскравий?

    ВідповістиВидалити
  2. Tak,davala trohu octy,ale spochatky,kolu tusla sik z byrjaka. Tyt vse vid byrjaka zalezut' - jakwcho vin parwuvuj - koljory ne byde..

    ВідповістиВидалити
  3. Ти зараз заробиш від мене по одному місцю, в укр. мові не існує слова повспливати (написала ти поспливати;) кізонька}! Це слово є русизмом, в нашій мові викоиистоуується вислів : піднятись на/до поверхні води. А за пироги, я не знаю навіть по чому заробиш, це тупі поляки їх називають рускіє пірогі, а у Львові - Завжди і тільки вареники, не знаю хто там з галичан називає їх пирогами, але тоді він точно лесик ( хотів написати чисто гварою - лемко), а не галичанин!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Макс, ти правий, на 100 500 выдсотків:) пост писався на Рівненщині, а тут і не таке почуєш:):):) а щодо пирогів - в мене вдома вони вареників, але згідно зі збірником - пироги. Ти, між іншим, собі купив? Чи чекаєш халявного в презент ;)?

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    3. Ополячення! Треба ще двом по попі надавати!) Знаєш про кого я) Я з дому в центр не вилазив за всі вихідні), тому збірничка не бачив і питання: А що президент чекає?) (ох ця ж моя жидівська натура, ну ти знаєш про що я) А тобі загадка на засипку, як говориться для Рівненщини (Хоча ти пам'ятаєш що завжди казав що то Волинь;) Що таке товканичка, підказую слово моєї прабабусі, а ще туди ж жарівка) Хоча доречі недавно почув ще одне словечко від дядька - серватка, ти б знала скільки то коштувало його дістати, щоб він пояснив що то) Веселих тобі свят!

      Видалити
    4. Все, я йду спати і перестаю читати новини, ти бачила, яка я гапа, написав замість презент - президент, ось що робить з людиною новини)

      Видалити
  4. Надя, я попробовала таки их приготовить. Получилось не так ярко, но все равно необычно! Спасибо за идею! С праздником!
    Заглядывай на вареники! http://liandacooking.blogspot.com/2014/01/blog-post_6.html

    ВідповістиВидалити