About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

4 грудня 2013 р.

Hande-made рулет з курагою

Прекрасно розумію, що зараз піст і рецепти з м'яса не надто актуальні, та все ж будуть свята і простий рецепт стане в нагоді. Я робила цей рулет на своє ДН два тижні тому. Вийшов своєрідний і симпатичний. В приготуванні головне час і спеції. Чим більше - тим краще:)
Я мала маже кілограмовий шмат свинини, орієнтовно то було підгарля (ошийок) - з сальними прожилками. Спершу думала пустити на котлети, потім запекти цілим, а поітм вирішила, що треба якось цікавіше. 
Шматок був сантиметрів 25-28 в довжину і діаметром 7-8 см.  Я його з одного боку надрізала та трохи відбила. Робила то так, аби отримати прямокутник м'яса розміром 14х30 з товщиною трохи більше сантиметра. В мене якраз такого розміру внутрішній габарит керамічної "дечки". 
Далі готувала маринад - чайна ложка цукру + чайна ложка солі + пів-чайної ложки перцю чорного меленого і пів-чайної ложки білого меленого + столова ложка соку з лимона (можна замінити на чайну ложку оцту). Інгридієнти перемішати між собою.
Очистити 3-4 зубки часнику та нарізати так, аби один край був з загостренням. Нашпигувати часником м'ясо. Далі натерти м'ясо маринадом і вкласти у форму (можна використовувати миску чи деко - то вже що маєте). Я ще зверху додала 2 столові ложки домашнього вина. Накрила то харчовою плівкою і поставила в холодильник на дві доби.
Перед приготуванням розігріла духовку до 170 градусів. Нарізала жменю кураги (десь 50-60 грамів) смужками. Виклала посередині м'яса і скрутила його в рулет. Скручувати краще ще з чиєюсь допомогою, або ж скріплюючи зубочистками. Потім перев'язала нитками. Поклала в ту ж дечку, в якій маринувала, швом донизу. Зверху ще полила двома столовими ложками оливкової олії, накрила фольгою і відправила в духовку на 30 хвилин.
Після чого зняла фольгу і пекла ще 15 хвилин. Якщо у вас шмат м'яса більший  і товщий - треба буде трохи більше часу пекти закритим - аби не сохло.
Коли спеклося - я акуратно застелила зверху фольгу і вклала гніт - мені ним послужила керамічна форма трохи меншого розміру і кукурудзяне борошно (кілограмова пачка).
В такому стані воно простояло ніч в холодильнику.

А далі знадобився гострий ніж, аби нарізати тонкими скибочками і апетит :) Можна аналогічно робити з чорносливом, щоправда курага дає кисленький присмак. Часник після випікання набуває зеленкавого відтінку і пікантного смаку, зовсім не часникового:) Раджу спробувати!
п.с. якщо м'ясо без сальних прожилок - варто перед скручуванням всередину вкласти шматочки несоленого сала або шпондера (бочка). Також зустрічала поради щодо обгортання м'яса шпондером чи беконом ззовні, аби рулет вийшов ніжним і не був сухим.

3 коментарі:

  1. М-м-м, слів нема! Одна слинка :-)
    Обожнюю м'яско!
    Підчеревину запікала? Маєш статтю або пораду? А то іноді таку гарну бачу в магазині. Хочеться купити і запекти, боюсь зіпсувати :-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Як на мене, підчеревину як і будь-яке інше м'ясо можна зіпсути лише нестачею спецій та солі:) у всіх решті випадків буде смачно. Ну і не дати висохнути - я, наприклад, завжди накриваю чимось. Коротше кажучи, якщо добре заиаринуєш - все решта дрібниці, а на крайній випадок завжди можна зробити рятівний соус:):):)

      Видалити
  2. О-о-о, нет слов... Рулет прекрасный! На праздничном столе сразу обратит на себя внимание, как раз благодаря кураге! Надя, я бы утащила парочку кусочков, пока никто не видит.))) Жаль монитор мешает.

    ВідповістиВидалити