About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

28 грудня 2013 р.

Смак свята. Маковий завиванець

Все ближче і ближче різдвяна пора, яка крім релігійного контексту завжди мала ще й кулінарний. Можна сказати, що є ціла релігія різдвяної кухні - особливої, улюбленої, смачної. Для мене це як дві ери - перша ДО Різдва - себто Святвечір - час дванадцяти пісних страв, а друга - ПІСЛЯ Різдва, яку там, звідки я родом, називають "кОляди" - три дні свята коли люди ходять в гості, колядують, пригощаються самі та частують інших різними смачними штуками. Останні 10 років я живу у Львові, де Різдво - це велика гастрономічна традиція. І хоч багато страв мають тепер зовсім інший вигляд, та є ті, які, здається, були такими завжди. І хоч на різдвяній ярмарці пропонують різні смаколики - пряники і печенька, пампухи і пляцки, медяники і прецлі, нугати і андрути, льодяники та шоколад, випити гжанцю чи глінтвейну, та ніщо не буде таким смачним, як добра домашня випічка :)
Але мова нині піде про маковий завиванець - смачну дріжджову випічку, яка особливо смакує в різдвяний час.
Такий завиванець печетсья на Різдво з двох міркувань - по-перше, залишається тісто на пампухи, яких насмажено предостатньо, а по-друге - залишається мак, що треться на кутю. Можна, звісно, і спеціально приготувати складові, але так не цікаво:)
Мій завиванець був 30 см завдовжки, і орієнтовно 5 заввишки і 7 завширшки. Доволі мініатюрний:) бо в мене стільки тіста лишалось. Так вийшло, словом. А в моєї мами вони суттєво більші....
Якщо робити з цілого рецепту поданого нижче - то вийде 3 таких менших, або ж два більших. Рецепт тіста підходить як для пампухів, так і для завиванця. Рецепт невеличкий, тому якщо хочете більше - рахуйте пропорцю.
Отож підготуйте:
-  30 грам дріжджів
- 150 грамів теплої води
- 2 столові ложка цукру
- один жовток
- 2 столові ложка олії
- цедра з апельсину та лимону, сік з лимону
- столова ложка міцного алкоголю (коньяк, віскі, горілка чи ром)
- пакетик ванільного цукру чи третина пакетику ваніліну
- борошно – скільки візьме
- олія для смаження та цукрова пудра для посипання

Дріжджі розчинити в теплій воді, додати столову ложку цукор та 1-2 столові ложки борошна. Поставити в тепле місце на 30-40 хвилин.
Жовток розтерти з столовою ложкою цукру. Додати ванільний цукор (чи ванілін), цедру з цитрусових. Додати до яєчно-пряної маси дріжджову масу, добре вимішати. Додати олію та алкоголь. Додавати по троху борошно та інтенсивно вимішувати. Тісто має бути по консистенції як на пиріжки – пухке і не забите. Місити поки не відставатиме від рук ( хвилин 25-30, і чим довше місити – тим краще). Готовому тісту дати пів години підійти. 
Розкатати тісто більш-менщ прямокутної форми, нанести начинку (в даному випадку - запарений та перетертий мак), орієнтовно 3 столові ложки на один завиванець. Робити то всьо варто охайно, а ще - не варто захоплюватись - якщо начинки забагато - може тріснути...
Скрутити рулетом, шов має бути знизу, на "підошві". Оскільки в мене дечка антипригарна - я її особливо нічим не змащувала, хіба трохи олії линула... 
Завиванець покласти в дечку, дати ще постояти хвилин 15, тоді мастити верх завиванця водою або збитим яйцем, а потім - відправляйте в розігріту до 200 градусів духовку на хвилин 20 (час - штука відносна, залежить від розміру випічки, особливостей пічки та дечки).
Як дістанете з духовки - не спішіть виймати з дечки, а спершу накрийте на 10-15 хвилин вологим чистеньким рушничком з натуральної тканини і дайте так постояти. А потім - нарізайте і насолоджуйтесь - цитрусовий аромат тіста в поєднанні зі смаком маку точно не залишить вас байдужими:)
Зверху можна присипати цукровою пудрою. Термін придатності мені не відомий - поїдається практично відразу. Ну 3-4 дні його точно не погублять, якщо зерігатимете в кульочку.

І маленький анонс - від завтра буду викладати святвечірні рецепти з нового міні-збірничка переписів:) Але то вже завтра!

4 коментарі:

  1. наче іншомовні для мене тії назви смаколиків, що ти перелічила:)))
    а пост знов душевний, дякую за прекрасну грудневу атмосферу свята:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. на здоров'я :) назви ніби і іншомовні, але за ними ховаються звичні страви, які знає кожен:)

      Видалити
  2. Какие красивые вступления к рецептам ты пишешь!
    Пойду тесто поставлю. На два рулета, пожалуй))
    Спасибо!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо надумаєте з маком робити - можна використовувати готові макові суміш із маркету, або ж зробити власноруч - залити окропом склянку маку, накрити, дати постояти. Потім воду злити, мак перетерти, як побіліє - додати цукор і ще терти. Найкраще це робити в макітрі, але я знаю, що умудряються і в звичайній кавомолці. Словом, успіху:)

      Видалити