About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

31 грудня 2013 р.

Смак свята.5.Пструг зі шпинатом

Продовжую тему "Смак свята", до якої входять 12 рецептів з міні-збірничка від "Клубу галицької кухні". В цьому пості мова піде про пструг, воно ж форель річкова, воно ж дуже добра риба:)
В галицькій кухні пструг - риба поважна, адже водиться тільки в найчистіших гірських ріках, наділена гарним смаком та відсутністю дрібних кісток, легко чиститься, що ідеально для кулінарних експериментів, не має мулистого запаху, не потребує довгого приготування. Словом, ідеальна риба для тих, хто не дуже дружить з рибою (якось тупо звучить, але так воно є). 
Я не маю ніц проти карсиків в сметані з кропом, чи печеного коропа з овочами - вмію і те, і інше, але річкову форель люблю більше - напевне через можливість експериментів з цією рибою. 
Нижче буде рецепт зі збірника, а ще - два бонуси:) Але про то трішки згодом.
Отож, на  одну середню рибину знадобиться:
- власне одна форель середнього розміру
- одна цибулина
- одна морквина
- суміш спецій ( паприка, сіль, цукор, чорний мелений перець, духмяний мелений перець, сушений базилік або розмарин, подрібнений сухий часник(спеції) – одна столова ложка
- столова ложка кедрових горішків ( або ж подрібнених грецьких)
- олія, сіль, перець
Звечора форель почистити від луски та нутрощів, натерти  сумішшю солі та спецій, покласти в посудину відповідного розміру та щільно затягнути харчовою плівкою.
Дно дечки застелити фольгою, вистелити кільцями моркви, зверху на них - кільця цибулі. налити трішки води, аби покривала моркву. Додати ложку оливкової олії, кілька горошин духмяного перцю та сіль. Зверху покласти рибину та накрити фольгою (дечка має бути з високим бортиком, аби фольга не прилипала до риби) та поставити в розігріту до 160-180 градусів духовки на 10-15 хвилин (залежно від розміру рибини). Тим часом шпинат промити,  дрібно покришити та припустити на гарячій пательні з невеликою кількістю олії. Коли шпинат стане м'яким - поперчити, посолити, додати кедрові ( або ж подрібнені грецькі) горішки, вимішати, накрити кришкою та зняти з вогню. Рибу відкрити, обережно за допомогою чайної ложки накласти шпинатну начинку в черевце рибини, накрити і випікати ще 10 хвилин. Потім фольгу зняти та дати рибі ще 3-5 хвилин, аби підрум'янилась.
В якості гарніру добре буде морква, на якій пеклась риба. Перед подачею збризнути соком лимона.
 А тепер про бонуси:) Нині в нас були гості з телеканалу, брали інтерв'ю в головного технолога та асистента нашої кухні Сер Томаса:) Щоправда його то швидко втомило, тому він поїв і пішов спати. Спроби погризти мікрофон та інвентар закінчились безрезультатно...
Жартую. Насправді нині ми разом готували ще одну версію пстругу до різдвяного столу. Оскільки треба було приготувати щось більш-менш швидко, я вирішила далі експлуатувати рибу. Цього разу простіше - не завжди пощастить знайти шпинат на Різдво... Отож, сьогодні була річкова форель з морквою, чи то пак "Пструг на подушці з овочів":)
На дві більшенькі рибини мені потрібно було:
- три маленькі цибульки (або одна велика)
- одна більша морквина ( або ж дві малі)
- четвертина болгарського перцю
- по пів чайної ложки солі+цукру+перцю+куркуми+базиліку(розмарину не виявилось), трішки меленого імбиру
Рибу почистити, промити, натерти сумішшю спецій та відкласти в сторону. Тим часом на терку натерти пів морквини, порізати дрібно одну цибулинку та перець. На пательню влити трохи олії і тушкувати то всьо 5-7 хвилин, не забудьте посолити і поперчити:)
Деко з бортиком застелити фольгою, викласти плястерка моркви та цибулі, влити столову ложку олії, можна ще й трошки води, зверху покласти рибини, в животи якій напхати тушкованих овочів. Якщо ще залишаються овочі - покладіть зверху. Прикрити зверху фольгою та на 20 хвилин відправити в розігріту до 180 градусів духовки. Потім відкрити фольгу і пекти ще 5-7 хвилин. Можливо знадобиться більше часу, якщо рибини великі. Готову рибу подавати разом з овочами. 
А тепер ще одне:)
В мене лишалась начинка до вареників (варена картопля з вареними білими рибами та морквою).   Я додала до того всього ще яйце, ложку олії та борошно, сформувала маленькі оладки-зрази, обкатуляла в сухарях та посмажила. 
Повертаючись до вищезгаданої риби. Відділила філе від кісток, підігріла на тій же моркві, з якою пеклось, полила солодким соусом(чайна ложка меду+чайна ложка бальзамічного оцту+чайна ложка оливкової олії) і подала з тими зразами. Вийшло смачно. А ще як зі сметанкою... Словом, вже фактично три інтерпретації однієї риби. І то ще далеко не все, що можна з нею вчудити:) Було б бажання. І риба:)

Немає коментарів:

Дописати коментар