About Me :)

Моє фото

У вільний час веду блог, трохи фотогарфую, пишу, печу тортики на замовлення. Люблю придумувати щось нове. Люблю подорожувати та фотографувати. Люблю гладити кота і прикрашати ялинку,  пекти кекси і фруктові тарти, хорошу їжу і фуд-фото, спати на кольоровій постелі, їсти груші і холодець,  купувати взуття і вишукувати якісь прикольні речі на "секонді". Колекціоную ведмедиків. Люблю затишні кав'ярні. Не люблю горіхи і брехунів,  прокидатись коли за вікном ще темно. Не люблю шпильки і міні-спідниці. Хочу скупатись в океані, перезимувати в теплих краях, потрапити до Кейкенгофу, навчитися готувати фаршировану рибу, бути уважнішою і не стати на старості товстою :)

25 липня 2013 р.

Свинина & коріандр

Моя мама на всі свята обов'язково запікала м'ясо у фользі. Поки всі приварювали, вудили, смажили чи ще щось мутили з таким улюбленим багатьма продуктом - в мене вдома, що я себе пам'ятаю, воно було лише печене у власному соці з прянощами, попередньо кілька днів замочене в маринаді, завжди соковите і ароматне.
Щоправда колись зі спеціями було дещо складніше - не було такого широкого асортименту. Але цей рецепт настільки здається мені вдалим, що потребує мінімум коректур. Єдиною моєю коректурою була "клітинка"-надріз та коріандр. Решта - як в мами. Отож:

Інґридієнти:
- 700грам-1 кг свинини ( філе або ошийок з незначними сальними прожилками, але обов'язково з залишками сала з однієї сторони - без нього в результаті мняско буде сухе. Можна, звісно, обгорнути філе беконом, але то не то - може американцям і смакує, але нашим свиням то ганьба). Яловичина чомусь засуха для цього рецепту виходить....
- пакетик насіння коріандру
- на маринад (по 2 чайні ложки) цукру+солі+чорного молотого перцю та 50 грам теплої води
- 2-3 зубці часнику

М'ясо промити, з сальної сторони зробити надрізи сіточкою-клітинкою на глибину 0,5 см ( щоб ніж пройшов крізь сало до м'яса). Часник почистити та нарізати продовгастими шматочками. Шпигувати м'ясо на відстані 3-4 см, попередньо проробляючи ножем отвори, в які потім легко буде засунути часник. Часнику не варто шкодувати, якщо є натхнення - можна нашпигувати ще й з боків та нижньої сторони.
Далі натерти м'ясо двома чайними ложками солі, щедро посипати перцем та ще втерти. На порізану кліточками сторону висипати зерна коріандру та втрамбувати, аби зернята практично позастрягали в прорізах. Також можна зробити інакше - насипати коріандр в тарілку і покласти м'ясо прорізами донизу, а тоді сильно на нього натиснути - знову ж таки, зернята прилипнуть.
Кладемо м'ясо в невеличку ємність яка має кришку та заливаємо маринадом, для якого потрібно змішати в рівних кількостях сіль, перець та цукор у теплій воді.  Я беру невеличкі лоточки, аби не розводити багато маринаду. Якщо у вас велика ємність - зробіть маринаду на 3-4 порції, аби м'ясо до половини було в юшці. Накриваємо і ставимо в холодне місце на 2-4 доби.
Не варто тримати довше 6ти днів, оскільки м'ясо може стати сухим.

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Глибоке деко застилаємо фольгою, на яку обережно, аби не повідпадав коріандр, кладемо м'ясо та лиємо на нього зверху 2-3 чайні ложки маринаду. Далі фольгою обертаємо м'ясо - краще загортати щільно, конвертом, аби до м'яса попадало мінімум повітря та ставимо в духовку на годину часу. За годину потрібно привідкрити верх "конверту", аби м'ясо "дихало" і ще тримаємо хвилин 20. Якщо шматок м'яса більший - варто пекти довше.
Готове м'ясо перекласти на тарілку, а зверху злити з фольги сік, що утворився. Це потрібно робити швидко, оскільки він дуже швидко застигає ( фактично - ефект смальцю).
Страву можна подавати у двох версіях - гарячою прямо з печі до салату чи гарніру (нарізати плястерками 0,8-1см завтовшки), або ж дати вистигнути і нарізати як звичне м'ясне до нарізки.
Хто не любить часнику - скажу, що після півторагодинного запікання він втрачає свій різкий запах, стає м'який та соковитий, як і м'ясо, і шматочки, якщо трапляються, не будуть псути вам смаку.

Немає коментарів:

Дописати коментар